Урсула фон дер Лайен обяви ресора на Екатерина Захариева

Екатерина Захариева е номинирана за еврокомисар с ресор "Стартъпи, изследователска дейност и иновации".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви членовете на екипа си.

Съгласно Правилника за дейността на ЕП, председателят на ЕП след консултация новоизбраният председател на Комисията, кани кандидатите, предложени от новоизбрания председател на Комисията и на Съвета за различните позиции на комисарите, да се явят на изслушвания пред различните комисии или органи на ЕП в зависимост от тяхната област на дейност (член 129 от Правилника за дейността на ЕП 2024-2029 г.). По време на изслушванията комисарите ще бъдат тествани относно знанията, приоритетите в бъдещия законодателен орган, автобиографиите им, както и евентуални несъвместимости.

Изслушванията за потвърждение се организират от специализираните комисии на ЕП. Изслушване за потвърждение може по изключение да се проведе в различен формат, когато определен комисар има предимно хоризонтални отговорности, при условие че такова изслушване за потвърждение включва съответните комисии. Изслушванията за потвърждение са публични.

Определеният комисар е поканен от компетентната комисия или комисии в ЕП да направи изявление и да отговори на въпроси. Изслушванията за потвърждение се организират по начин, който позволява на номинираните за комисари да разкрият цялата съответна информация на парламента. Изслушванията за потвърждение се излъчват на живо с аудио/видео, със свободен достъп за обществеността. Номериран запис на изслушванията за потвърждаване се предоставя на обществеността в рамките на 24 часа. (чл. 130 от Правилника за дейността на ЕП).

Не се очаква номинацията на Унгария, Оливер Вархей, да спечели подкрепата на евродепутатите.

Презентацията на Фон дер Лайен днес идва, след като много правителства на ЕС отхвърлиха искането й да предложи мъже и жени кандидати, а европейският комисар на Франция Тиери Бретон драматично подаде оставка .

Бретон, наричан тежка категория в Брюксел, цитира „съмнително управление“ в изпълнителната власт на ЕС и каза в отворено писмо, че председателят на комисията е поискал от Париж да оттегли името му „поради лични причини, които вие [Фон дер Лайен] в никакъв случай не сте обсъждали директно с мен”.

Докато някои номинирани се очаква да бъдат приети от евродепутатите без много спорове, други може да се сблъскат с тежки изслушвания.

TRUD_VERSION_AMP:10//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"