Урсула фон дер Лайен преди решаващия вот: Да живее Европа!

В момента Урсула фон дер Лайен е изправен пред решаващ вот - ще бъде ли преизбрана за втори мандат начело на Европейската комисия. Съвсем скоро евродепутатите ще дадат своя вот. Преди това тя се обърна към тях в дълга реч, която продължи около 50 минути. След края й Фон дер Лайен получи 30-секундни аплодисменти, прекъснати от нетърпеливата Роберта Мецола.

Урсула фон дер Лайен започна речта си преди вота, като хвали президента на парламента Роберта Мецола за „изключителната работа, която вършите в дома на демокрацията“.

След това премина към някои от по-трогателните моменти от последните пет години –  тя почете загиналите в пандемията, руския дисидент Алексей Навални и покойния предшественик на Мецола Дейвид Сасоли.

Според нея „демагозите и екстремистите“ и „екстремната поляризация“ на обществото са вътрешните и външните заплахи, пред които е изправен ЕС. Тя подчерта, че е разговаряла с "демократичните сили" в парламента, докато сглобява своя манифест.

Фон дер Лайен даде списък с политически обещания като част от кандидатурата си за втори мандат. Той включва ангажименти за намаляване на административните тежести и сделка за чиста промишленост - очевидно ребрандиране на нейната съществуваща, макар и противоречива, "Зелена сделка" за мерките срещу изменението на климата - на която тя придаде допълнителен геополитически наклон.

„Искаме да гарантираме, че ерата на зависимост от руските изкопаеми горива е приключила веднъж завинаги“, каза тя, говорейки за „изнудването“ от Владимир Путин.

Председателят на ЕК обещава спестявания и инвестиционен съюз - преработка на предишни ангажименти за укрепване на капиталовите пазари в ЕС - и реформи в политиката на конкуренцията.

Ще има нов европейски фонд за конкурентоспособност за общи, трансгранични европейски проекти, обеща Фон дер Лайен. 

Тя разкритикува така наречената „мирна мисия“ на Виктор Орбан, която наскоро го отведе в Москва, където се срещна с президента Владимир Путин и двамата обсъдиха войната в Украйна.

„Тази така наречена мирна мисия“, каза Фон дер Лайен, „не беше нищо друго освен мисия за умиротворяване! Това беше обикновена мисия за умиротворяване!“

Изявлението предизвика бурни аплодисменти от евродепутатите, които преди това осъдиха бунтовната дипломация на Орбан.

„Само два дни по-късно самолетите на Путин насочиха ракетите си към детска болница и родилно отделение в Киев“, продължи Фон дер Лайен. „Тази атака не беше грешка. Беше послание. Смразяващо послание към всички нас. Нашият отговор трябва да бъде също толкова ясен: никой не иска мир повече от народа на Украйна, справедлив и траен мир за свободна и независима страна“, добави тя. „И Европа ще стои до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, това е нашето послание."

Многоезичната Урсула фон дер Лайен превключи на френски, за да обясни перспективите за Европейски съюз за отбрана.

Това не е основна част от работата на ЕС досега и тя каза, че остава ангажирана с НАТО - така че фокусът е върху изграждането на единния пазар за военната индустрия и финансирането на общи европейски проекти.

Урсула фон дер Лайен каза, че иска европейски въздушен щит, повтаряйки обещанието си, дадено по време на предизборната си кампания като кандидат за дясноцентристката Европейска народна партия.

Нов европейски „фонд за конкурентоспособност“ ще е насочен към трансгранични проекти и ще подкрепя споразумението за чиста промишленост, което тя обеща да разкрие през първите 100 дни, ако бъде преназначена за президент. Това ще гарантира, че стратегическите технологии се произвеждат в съюза, независимо дали са „AI или чисти технологии“

„Бъдещето на нашия просперитет трябва да бъде направено в Европа, това е ясно“, каза тя.

„Искам да бъда много ясна – кръвопролитията в Газа трябва да спрат сега“, заяви Фон дер Лайен и получи аплодисменти от залата. „Твърде много деца, жени и цивилни са загубили живота си в резултат на отговора на Израел на бруталния терор на Хамас. Хората на Газа не могат да търпят повече и човечеството не може да търпи повече“, добави тя."

Фон дер Лайен беше яростно критикувана в миналото за това, което се смяташе за силна произраелска позиция, предвид нейното нежелание да призовава за сдържаност в офанзивата в Газа.

Някои депутати от центристката група Renew Europe посочиха, че ще гласуват против нея предвид нейната позиция относно конфликта, обхващащ ивицата Газа.

Фон дер Лайен казва, че ще назначи комисар "с пряка отговорност за жилищната тема" - ключово искане на евродепутатите от левицата, тъй като цените на домовете стават все по-недостъпни. Изглежда, че това ще бъде част от портфолиото на един от нейните 26 помощници, а не само по себе си - но за някои ще бъде спорно дали Брюксел изобщо може да се намеси в област, която обикновено е запазена за отделни държави или региони .

ЕС трябва да „подкрепи хората там, където има значение“, каза Фон дер Лайен. „Ако има значение за европейците, значи има значение и за Европа."

"Ние ще включим нашата цел от 90% за 2040 г. в нашия европейски закон за климата“, каза тя, като се позова на минимална цел, препоръчана от учени от ЕС и вече одобрена от нейната Комисия.

"Компаниите трябва да започнат да планират своите инвестиции за следващото десетилетие и това ще осигури регулаторна сигурност", допълни тя. "Но тази цел е и за децата, тъй като за децата и тийнейджърите 2030, 2040 и 2050 г. са точно зад ъгъла. Те знаят, че трябва да съчетаем опазването на климата и проспериращата икономика."

„Виждаме все повече доклади за това, което някои наричат ​​криза на психичното здраве“, каза Фон дер Лайен, имайки предвид предизвикателствата, пред които са изправени младите хора в Европа. „И вярвам, че социалните медии и прекомерното време пред екрана и пристрастяващите практики са изиграли своята роля. Сърцето ми кърви, когато чуя за млади хора, които се самонараняват или дори отнемат живота си поради онлайн насилие. Ще се справим с чумата на кибертормоза, ще предприемем действия срещу пристрастяващия дизайн на някои платформи и ще свикаме първото общоевропейско проучване за въздействието на социалните медии върху благосъстоянието на младите хора. Дължим го на тях и ние няма да се успокоим, докато не постъпим правилно спрямо тях."

По време на мандата на Фон дер Лайен, блокът направи нови стъпки със Законите за цифровите услуги и цифровите пазари, за да държи Големите технологии отговорни за пристрастяващия дизайн на техните платформи и въздействието му върху младежта в Европа.

Урсула фон дер Лайен обеща да гарантира, че върховенството на закона и основните права са стриктно обвързани с получаването на средства от ЕС. По време на първия й мандат нейният екип замрази средствата за възстановяване и сближаване, отпуснати на Унгария и Полша поради тяхното демократично отстъпление.

„Ние ще гарантираме, че докладите за върховенството на закона се фокусират върху едно пазарно измерение, за да защитим компаниите“, каза фон дер Лайен. „Спазването на върховенството на закона е задължително за еврофондовете – в този бюджет и в бъдещето."

Изпълнителната власт на ЕС ще представи визия за селското стопанство и храните през първите 100 дни, обяви тя. Този документ ще се основава на текущия стратегически диалог за селското стопанство, започнат от шефа на Комисията през януари в опит да се намали поляризацията в сектора. „Обещах да слушам внимателно резултатите от стратегическия диалог и да взема под внимание добрите препоръки“, добави тя.

Фон дер Лайен също обяви нов акцент върху укрепването на позицията на фермерите в хранителната верига чрез преразглеждане на рамката за нелоялни търговски практики (НТП). „Никой не трябва да бъде принуждаван да продава висококачествени храни на цена под производствената себестойност“, каза тя.

Председателят на ЕК също така обеща да се съсредоточи върху справянето с проблемите, пред които са изправени фермерите, като например достъп до повече капитал, както и гарантиране на справедлив и достатъчен доход. "Нашите фермери оформят пейзажа, те оформят Европа и са част от нашата култура. Те гарантират продоволствена сигурност и затова се гордеем с тях", заключи тя.

Фон дер Лайен завърши речта си с думите „Да живее Европа“.

Речта й продължи около 50 минути и получи над 30 секунди аплодисменти в края, прекъснати от нетърпеливия председател Роберта Мецола.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"