Урсула фон дер Лайен разяри Китай

Сътворила опасен прецедент със забележка за Тайван

Шефката на ЕК демонстрирала “слабата си политическа култура”

Да обърне внимание на проблемите в ЕС, казва Пекин

В четвъртък Европейският парламент свика пленарна сесия в Страсбург, Франция, по време на която Урсула фон дер Лайен беше преизбрана за председател на Европейската комисия. Въпреки това, международният фокус през последните дни беше свързан с декларацията, която тя изчете преди самото гласуване. Фон дер Лайен каза, че ще се стреми “да възпре Китай от едностранна промяна на статуткото с военни средства, особено над Тайван”.

В момента, след като Фон дер Лайен е официално преизбрана, остава да видим дали нейното провокативно изявление ще стане реалност. Трябва да се отбележи, че абсурдните забележки на Фон дер Лайен по отношение на вътрешните работи на Китай представляват явна намеса, която не само накърнява доверието в ЕС в международните дела, но също така има отрицателно въздействие върху отношенията между Китай и ЕС, както и върху мира и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион и дори в света.

Като председател на Европейската комисия, абсурдните забележки на Фон дер Лайен, свързани с Китай, разкриват слабата ѝ политическа култура. Тя многократно е заявявала пред властите в Пекин, че ЕС няма намерение да променя дългогодишната си политика по отношение на принципа за “единен Китай”, признава правителството на Китайската народна република като единственото законно правителство, представляващо цял Китай, и се надява, че Тайванския пролив ще поддържа мира и стабилността. По време на нейния мандат обаче Европа продължава да отстъпва от тази позиция, предприемайки провокативни действия като включване на съдържание, свързано с Тайван, в съвместното съобщение за Индо-Тихия океан през 2021 г., както и в доклади на Европейския парламент този февруари, в които се твърди, че китайският континент и Тайванските острови не са взаимно свързани. Последните коментари на Фон дер Лайен са продължение на това опасно поведение на ЕС, което създава много лош прецедент.

От друга страна, абсурдните забележки на Фон дер Лайен за Китай са сериозно несъвместими с нейната позиция и отговорности. През последните години в ЕС се водят непрекъснати дебати относно политиката му спрямо Китай. Като председател на Европейската комисия Фон дер Лайен трябва да бъде по-предпазлива, рационална и отговорна, като играе роля в интегрирането на различни гледни точки и обединяването на членките на ЕС, вместо да прави провокативни забележки. Нейната роля като председател на Европейската комисия не е да подклажда конфронтация, а отговорността на самата Комисия определено не е да се меси във вътрешните работи на други държави.

Представянето на Фон дер Лайен в предишния ѝ мандат получи различни оценки, но признат от всички факт е, че тя често е етикетирана като “проамериканска” и подхожда като “ястреб” спрямо Китай. Нейният подход за “Намаляване на риска”, насочен към Китай, предизвика големи противоречия и опозиция в ЕС. Това бе особено очевидно в процеса на налагане на тарифи върху китайските електрически превозни средства. Преди няколко дни осведомени източници разкриха, че при необвързващо гласуване сред 27-те държави-членки на ЕС за основателността на митата на ЕС върху вноса на произведени в Китай електрически превозни средства четири членки са гласували против митата, а 11 са се въздържали. Нарастващите вътрешни разделения в рамките на ЕС затрудняват ефективното ограничаване на властта на председателя на Европейската комисия, увеличавайки рисковете при вземането на решения в ЕС спрямо Китай. Това е лоша новина за нормалното развитие на отношенията между Китай и ЕС.

Фон дер Лайен ще има доста работа през предстоящия си мандат. Нейните собствени декларации и политически предложения обхващат много аспекти, включително укрепването на отбраната на ЕС, жилища, селско стопанство, промишленост, дигитални технологии, инвестиции в таланти и т. н. На този фон обаче всички чакаме Фон дер Лайен да обърне внимание и на трудните въпроси - вътрешните противоречия в Съюза, проблемите с миграцията, бъдещето на Зелената сделка, към която имаше високи очаквания. Освен всичко други - по какъв начин ще се координират отношенията между между институциите на ЕС, както и между институциите на ЕС и държавите-членки.

Член на Европейския парламент оприличи списъка с обещания на фон дер Лайен на “европейско коледно дърво”. С добавянето на тайванския въпрос, това всъщност е като да нахраним ЕС с отровна ябълка.

ЕС е важна международна организация и нейното разбиране и политика по отношение на Китай имат решаващо въздействие върху развитието на отношенията между Китай и ЕС и дори върху глобалния просперитет и стабилност. Китай и ЕС нямат фундаментални конфликти на интереси; сътрудничеството превъзхожда конкуренцията, а консенсусът превъзхожда различията. От тази гледна точка, тъй като Китай и ЕС се подготвят да отпразнуват 50-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения през следващата година, се надяваме, че институциите и длъжностните лица на ЕС, включително Урсула фон дер Лайен, ще установят коректни позиции към Китай, ще формулират проактивни политики и работейки заедно ръка за ръка, ще можем да дадем по-голям принос за поддържането на глобалния мир и сигурност.

Проливали сме кръв за демокрацията, казва държавният глава 

Тайпе: Ще защитим суверенитета си

За Китай Уилям Лай е сепаратист

Тайванският президент Лай Чин-те (Уилям Лай)

Тайван трябва да защити суверенитета си и да познава собствената си култура и история, каза вчера президентът Лай Чин-те (Уилям Лай) и отхвърли “погрешното убеждение”, че островът може да послужи като база за “превземане” на Китай, предаде “Ройтерс”.

Лай, който встъпи в длъжност през май, и неговата управляваща Демократическа прогресивна партия (ДПП) отстояват отделната идентичност на Тайван от Китай - позиция, която често предизвиква гнева на Пекин, който разглежда острова като неделима част от китайската територия.

В реч на годишната конференция на ДПП президентът подчерта, че хората които са се борили за въвеждане на демокрация в Тайван, преди падането на военното положение през 1987 г., са имали ясна представа за мястото на острова в света.

Те “не се поколебаха да пролеят кръвта си и заложиха живота си, за да развенчаят погрешното убеждение, че “Тайван е база за превземане на континенталната част (на Китай)” и поставиха началото на националната политика за поставяне на Тайван на първо място”, каза Лай, който е и председател на ДПП.

“Сега нашата отговорност е да обединим хората, да се противопоставим, на анексирането (от Китай) и да защитим националния суверенитет”, каза Лий.

“Трябва да дадем най-доброто от себе си, за да позволим на хората в цял Тайван да разберат историята и културата си и да създадем национална идентичност, с която 23-те милиона души, живеещи в Тайван, да бъдат общност по съдба”, добави той.

Службата по въпросите на Тайван в Китай засега не е коментирала изявлението, но Пекин нарича Лай “сепаратист”.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Global Times

Този уебсайт използва "бисквитки"