Урсула фон дер Лайен: Централна Европа ще играе решаваща роля в отбраната на ЕС

Урсула фон дер Лайен каза в петък, че Централна Европа ще играе решаваща роля в натиска за европейски отбранителен сектор преди очакваното назначаване на европейски комисар по отбраната.

„Защитата на Европа е преди всичко задължение на Европа. И докато НАТО трябва да остане център на нашата колективна отбрана, имаме нужда от много по-силен европейски стълб“, каза тя на международната конференция по сигурността GLOBESEC в Прага в петък.

„Ние, европейците, трябва да сме нащрек“, добави тя. „Трябва да мислим за нашия Съюз като по същество проект за сигурност.

Около 2000 гости от повече от 70 страни, включително няколко държавни и правителствени ръководители, както и министри на отбраната и външните работи, участват в конференцията, която се провежда под темата „Как да успокоим бурята“.

Фон дер Лайен по-рано очерта планове за назначаване на пълноправен еврокомисар по отбраната по време на втория си мандат като ръководител на комисията.

Който и да бъде назначен в крайна сметка, ще има трудната задача да обедини отбранителен сектор, чийто растеж се забавяше.

Мнозина твърдят, че това е единственият начин да се изгради новосъздадената отбранителна индустрия на ЕС и да се запази сигурността на Европа, докато войната в Украйна продължава, като бъдещето на американската военна подкрепа за украинските военни усилия е под въпрос.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"