Урсула фон дер Лайен ще представи новия екип от еврокомисари във вторник

Европейският парламент заседава в Страсбург между 16-19 септември 2024 г. на нова пленарна сесия като основната тема в дневния ред е представянето от Урсула фон дер Лайен на новия екип от комисари. То е насрочено за 17 септември, съобщава АФП. Други теми в дневния ред са стратегическият диалог за бъдещето на селското стопанство на Европейския съюз с дебат на 16 септември, продължаващата финансова и военна подкрепа на ЕС за Украйна (дебат и гласуване - 17 септември), войната в Газа и ситуацията в Близък изток (дебатът е на 17 септември), представяне на програмата и приоритетите на унгарското европредседателство (дебат на 18 септември) и др., информира уебсайтът на Европейския парламент. https://www.europarl.europa.eu/.

По искане на Европейската комисия дискусията за структурата на бъдещата изпълнителна власт на общността, първоначално насрочена за 11 септември, ще се състои на 17 септември в Страсбург, гласи съобщението на заместник-говорителя на Европейския парламент Делфин Колар, направено на 10 септември 2024 г. в платформата X.

Дори преди Тиери Бретон, френският комисар да подаде оставка от Европейската комисия, не беше ясно дали Урсула фон дер Лайен ще може да обяви новия си екип, както е планирано, пише POLITICO.

Това до голяма степен се дължи на задънена улица в Словения, чийто парламент отказва да насрочи изслушване за потвърждаване на своя кандидат Марта Кос на фона на продължаващ спор между правителството и опозицията. Когато Бретон подаде оставка, изглеждаше още по-малко вероятно фон дер Лайен да спази крайния си срок. Париж обаче бързо номинира на негово място Стефан Сежурне.

„Намираме се в същата ситуация като в петък, президентът се надява да успее да обяви Колегията утре“, каза Ариана Подеста, говорител на Европейската комисия. „Но 24 часа в политиката са много време, така че все още трябва да чакаме потвърждение.“

Евродепутатите очакват сигнали и от фон дер Лайен, която пътува до Европейския парламент в Страсбург в понеделник. Тя трябва да се срещне с ръководителите на политическите групи в парламента при закрити врати във вторник сутринта, след което е предвидена пресконференция.

В съответствие с номинационната процедура на Комисията (Договор за ЕС, чл. 17), Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия за втори мандат. чрез тайно гласуване на 18 юли 2024 г. в контекста председателят на ЕК поиска от страните-членки всяка да предложи кандидати до 30 август 2024 г.

Съгласно Правилника за дейността на ЕП, председателят на ЕП след консултация новоизбраният председател на Комисията, кани кандидатите, предложени от новоизбрания председател на Комисията и на Съвета за различните позиции на комисарите, да се явят на изслушвания пред различните комисии или органи на ЕП в зависимост от тяхната област на дейност (член 129 от Правилника за дейността на ЕП 2024-2029 г.). По време на изслушванията комисарите ще бъдат тествани относно знанията, приоритетите в бъдещия законодателен орган, автобиографиите им, както и евентуални несъвместимости.

Изслушванията за потвърждение се организират от специализираните комисии на ЕП. Изслушване за потвърждение може по изключение да се проведе в различен формат, когато определен комисар има предимно хоризонтални отговорности, при условие че такова изслушване за потвърждение включва съответните комисии. Изслушванията за потвърждение са публични.

Определеният комисар е поканен от компетентната комисия или комисии в ЕП да направи изявление и да отговори на въпроси. Изслушванията за потвърждение се организират по начин, който позволява на номинираните за комисари да разкрият цялата съответна информация на парламента. Изслушванията за потвърждение се излъчват на живо с аудио/видео, със свободен достъп за обществеността. Номериран запис на изслушванията за потвърждаване се предоставя на обществеността в рамките на 24 часа. (чл. 130 от Правилника за дейността на ЕП).

Списъкът с комисари, предложен от страните членки, според politico.eu и https://www.euractiv.com/:

Австрия - настоящият финансов министър Магнус Брунер;

Белгия - настоящият министър на външните работи Хаджа Лахбиб;

България - настоящ депутат в българския парламент Екатерина Захариева; 

Чехия - чешкият министър на индустрията и търговията Йозеф Сикела;

Кипър - бивш министър на здравеопазването Костас Кадис; 

Хърватия - настоящ еврокомисар по демокрация и демография Дубравка Суица; 

Дания - министър на сътрудничеството и глобалните климатични политики Дан Йоргенсен;

Естония - новоизбрана за поста Върховен представител на ЕС Кая Калас;

Финландия - настоящ финландски евродепутат Хена Виркунен; 

Франция - настоящият министър по европейските въпроси Стефан Сежурне;

Германия - преизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен;

Гърция - областният управител на Централна Македония Апостолос Цицикостас;

Италия - италианският министър по европейските въпроси Рафаеле Фито;

Ирландия - ирландският министър на финансите Майкъл Макграт;

Латвия - настоящият изпълнителен вицепрезидент на ЕК за икономика в услуга на гражданите Валдис Домбровскис; 

Литва - настоящият евродепутат Андрюс Кубилиус;

Люксембург - настоящият евродепутат Кристоф Хансен;

Малта - съветникът на президента Глен Микалеф;

Полша - посланикът на Варшава в ЕС Пьотр Серафин;

Португалия - бившият министър на финансите Мария Луис Албукерке;

Румъния - настоящият евродепутат Роксана Манзату;

Холандия - настоящият еврокомисар по климатичните действия Вопке Хоекстра; 

Словакия - настоящият изпълнителен вицепрезидент на ЕК за Европейския зелен пакт Марош Шефчович; 

Словения - бившият посланик в Германия и Швейцария Марта Кос;

Испания - настоящият испански министър на енергетиката и околната среда Тереза ​​Рибера; 

Швеция - настоящият министър по европейските въпроси Джесика Розвал; 

Унгария - настоящият еврокомисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархели.

Европейският парламент заседава на пленарни заседания всеки месец (с изключение на август) в Страсбург по време на сесия, обикновено от четири дни (от понеделник до четвъртък), пише Digi24. Допълнителни сесии може да се проведат в Брюксел.

Дейността в пленарните сесии е посветена специално на дебати и гласуване. По време на дебатите членовете на ЕП могат да отправят въпроси към Съвета или Комисията. Гласуването в парламента се отнася най-общо до законодателни доклади (текстове, разглеждани от ЕП в рамките на различните общностни законодателни процедури: съвместно вземане на решение, одобрение и консултация) или до резолюции, пише https://eur-lex.europa.eu.

Членовете на ЕП изготвят, в рамките на парламентарна комисия, доклад относно предложение за „законодателен текст“, представено от Европейската комисия, единствената институция, която има право на законодателна инициатива. Парламентарната комисия гласува този доклад и може да го промени. На практика по време на пленарната сесия парламентът изразява своята позиция, като разглежда и приема на пленарна сесия законодателния текст, предложен от парламентарната комисия. Този процес се повтаря веднъж или няколко пъти в зависимост от вида на процедурата и дали е постигнато споразумение със Съвета, според https://www.europarl.europa.eu.

Парламентарните комисии могат също така да изготвят доклади по тема от тяхната компетентност и да представят на Парламента предложение за резолюция в тази област. Преди да представят предложение за резолюция, те трябва да получат одобрението на Председателския съвет, органът на ЕП, който се занимава с организацията на дейността на Парламента.

TRUD_VERSION_AMP:10//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"