Ускоряването на модернизацията на армията вече е спешна необходимост, заяви Запрянов

В условията на спешната необходимост са ускоряването на модернизацията на въоръжените ни сили. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов при откриването на 16-ото Международно изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024“ в Международен панаир - Пловдив. 

Сред проектите за превъоръжаване с най-висок приоритет той посочи придобиването на нов тип боен самолет и придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб.

"В края на 2023 година Народното събрание ратифицира договора по проектите на сухопътните войски - придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада", каза Запрянов. Активно работим и за реализиране на проектите по придобиване на нови три координатни радари, придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси и придобиване на зенитно-ракетни комплекси със средно голям обсег на действие. 

"Връщането на високоинтензивен международен конфликт на територията на Европа изправи пред изпитание готовността ни за отбрана и ни показа колко важно е да се вземат навременни решения", коментира министърът. По думите му това е наложило и тенденцията за увеличаване на военните разходи и на глобалното търсене на ново въоръжение и техника, както и за поддържане на запасите на държавите членки.

На изложението стана ясно още, че американската компания производител на изтребителите F-16 за българските военовъздушни сили от днес има сключен договор с министерството на икономиката за логистична поддръжка на новите самолети у нас.

"Уверението е, че те ще изпълнят програмата така, както са я декларирали и самолетите ще дойдат в сроковете, които са заявили. Ние пък от своя страна се борим в 3-та изтребителна авиационна база да ускорим сроковете на строителство и сертифициране на инфраструктурата", каза Атанас Запрянов.

Има известно изоставане в процеса на сертификация на пистата в авиобаза Граф Игнатиево, подчерта военният министър. По думите му тя е готова и скоро ще може да бъде обследвана и приета за експлоатация.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"