Условна присъда за данъчен, хванат с белязани 600 лв.

Това постанови окончателно Върховният касационен съд

Изнудвал земеделски производител

Инспекторът от Националната агенция за приходите (НАП) Яне Якимов, който преди 3 години беше задържан с 600 лева белязани пари, получава условна присъда от 2 години с 3-годишен изпитателен срок. Наложена му е глоба от 1200 лева и забрана 4 г. да работи като данъчен инспектор.

Наказанието е окончателно, тъй като вече е потвърдено и от Върховния касационен съд, уточни днес правният сайт  „Лекс“.
Якимов бе арестуван шумно на работното му място в централата на НАП през септември 2021 г. Тогава се оказа, че е поискал парите от земеделски приозводител, който държал сергия на пазара в кв. „Младост 1“, но не винаги давал касови бележки. Инспекторът заплашил човека, че ако не плати, ще му затвори сергията и ще му наложи огромна глоба.

На първа инстанция служителят на НАП бил признат за виновен за получаване на подкуп и получил 3-годишна условна присъда. Софийският апелативен съд обаче констатирал, че извършеното от Якимов престъпление не е получаване на подкуп, тъй като по делото не е доказано дали инспекторът е имал правомощия да затвори сергията на производителя. Магистратите приели, че в случая става дума за изнудване от страна на длъжностно лице и дори намалили с 1 година наказанието на чиновника.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"