Утроби под наем

Украйна - Мека на сурогатното майчинство?

Лекари били замесени в търговия с хора и органи

В Украйна работят над 50 клиники за изкуствено оплождане. Много от заченатите „ин витро“ деца се износват от сурогатни майки. Един скандал с клиника от Киев поражда опасения, че лекарите са замесени в търговия с хора.

Главният прокурор Юрий Луценко заяви в средата на юли, че Украйна е една от водещите страни в света по отношение на сурогатното майчинство. Много често зад това обаче се крие търговия с хора и органи. Той даде и конкретен пример с киевската клиника за оплождане ин витро „Bio TexCom“. През 2011 година италианско семейство сключва договор с украинска сурогатна майка. След раждането семейството взима момчето в Италия. Италианските власти обаче не признават семейната двойка за родители на детето. Задължителният в Италия ДНК-тест не доказва, че мъжът е генетичен баща на детето. В крайна сметка момчето е осиновено от друго италианско семейство.

Собственикът на „Bio TexCom“ Алберт Точиловский потвърждава пред ДВ, че генният материал на мъжа не съвпада с този на детето. „Или ембрионът, или катетерът е бил подменен по време на операцията“, предполага той. Не е изключена обаче също и човешка грешка. През юли 2018 година прокуратурата обвини Точиловский и главния лекар на клиниката в търговия с хора, документни измами и укриване на данъци.

Ако обвиненията бъдат доказани, двамата могат да получат до 15 години затвор. Точиловский, който е под домашен арест, казва, че клиниката може да бъде обвинена най-много в това, че е нарушила предписанията на здравното министерство за изкуствено оплождане. „А за това са предвидени само административни наказания“, подчертава той.

Испанската телевизия RTVE информира, че подобни проблеми с новородени деца в Украйна имат най-малко 20 испански семейства. Според други медии, техният брой е значително по-голям. Въпросните семейства не могат да се приберат в Испания, защото испанското консулство отказва да регистрира бебетата като испански граждани. Служителите се позовават на новите европейски директиви за защита на личните данни.

От „Дойче веле”, със съкращения

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"