Учен от български произход разработва дрон, който не се поврежда при сблъсък

Учен от български произход разработва дрон, който не се поврежда при сблъсък, предаде БТВ. Инженерите се вдъхновяват от движението на насекомите и птиците.

Един от тях е д-р Стефано Минчев, чиито баща е българин. Той работи в швейцарския Политехнически институт. С колегите си в Лабораторията за интелигентни системи черпи вдъхновение от природата за ново поколение роботи и дронове. Инженерите използват механизмите за придвижване на насекоми и птици в своите авангардни разработки.

“Дроновете са широко използвани за заснемането на кадри от въздуха. Но аз се занимавам с нов вид дрон, който ще помага при издирвателни и спасителни операции. Той лесно се носи от спасителите в техните раници и бързо се разгъва за полет, щом се наложи. Работим и по дрон, който не само лети, но може и да ходи. Дронът ще е полезен за бързо стигане до някое местопроизшествие”, обяснява д-р Минчев.

Той и колегите му представиха дрон с еластична конструкция, който не се поврежда при сблъсък. Дори и след 50 удара машината е продължила да работи.

За създаването й инженерите са използвали принципите на летене при насекомите: „Крилете на насекомите са достатъчно здрави, за да издържат на натоварването при полет. Но и бързо се прибират, за да избегнат нараняване при случаен сблъсък.”

Ученият от български произход очаква скоро прототипите му да помогнат за спасяването на хора в критични ситуации.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"