Ученици от български училища в чужбина създадоха Атлас за Светите братя Кирил и Методий

Ученици от три български училища в Италия създадоха първия по рода си атлас за Светите братя Кирил и Методий. Проектът се реализира по Националната програма „Неразказаните истории на българите“ на Министерството на образованието и науката.

Книгата е вдъхновена от картини на художничката Дора Николова Битау, посветени на Солунските братя. За създаването й ученици от трите български училища – „Родолюбие“ в Неапол, „Асен и Илия Пейкови“ в Рим и „Пенчо Славейков“ в Салерно, обединяват усилия и пишат текстове под научното ръководство на своите учители, съобщават от МОН.

Атласът вече е издаден от Националното издателство за образование и наука „Аз-буки“ към МОН – (линк към книгата).

Идеята за изготвянето на изданието се заражда след среща на студенти и ученици с Дора Николова-Битау, която живее и твори в Италия. На това събитие художничката представя своята забележителна серия от картини, които показват всички важни моменти от живота и делото на Кирил и Методий. Така се стига до създаването на атлас с изключително богати илюстрации за всички ученици. Проектът се ръководи от българското училище „Родолюбие“.

Атласът съдържа 13 теми, които следват живота и мисиите на двамата братя и техните ученици. Чрез него дейността на светците оживява пред очите на читателите. Картините на Дора Николова-Битау помагат на децата да разберат повече за историческото време през IX век, за политическите фигури и събития, за силата и устойчивостта на Константин-Кирил Философ и брат му Методий.

По програмата е създаден и кратък документален филм за Дора Битау, който пресъздава нейната дълбока връзка с България, с българската история и култура.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"