Фалитите се увеличават

НСИ преброи повече банкрути за второто тримесечие на 2024 г.

Най-голям брой компании в несъстоятелност има в областта на търговията на едно и дребно 

Спад в регистрацията на фирми

Повече регистрирани фирми, но и повече фалити отчете Националния статистически институт за второто тримесечие на 2024 година.

Новорегистрираните правни единици в страната за периода са 11 328, но влезлите в процедура по несъстоятелност или фалит, в това число и обявените в несъстоятелност - 1 005. В сравнение със същия период на 2023 година общият брой на новорегистрираните фирми се увеличава с 2.7%, а този на банкрутиралите - с 2.1%. Дори в първата година на пандемията от коронавирус – 2020 година за второто тримесечие тогава броят на фалитите е бил 835.

В сравнение с първото тримесечие на 2024 година новорегистрираните правни единици намаляват със 7.4%, докато влезлите в процедура по несъстоятелност или фалит, в това число и обявените в несъстоятелност се увеличават с 1.3 на сто.

От всички новорегистрирани фирми през второто тримесечие на 2024 година най-много са в сектор „Търговия. Ремонт на автомобили и мотоциклети“ - 88.6%, но пак от този сектор са и обявените в несъстоятелност компании – 77.8 на сто.
В сектор „Промишленост“ обявилите банкрут са 48, а новорегистрираните – 95 компании.

Общо 92 са фалитите в сектор „Финансови и застрахователни дейности, дейности с недвижими имоти, професионални, научни и технически дейности, административни и спомагателни дейности“, а новорегистрираните компании са 418. 

При сектор „Търговия на едро и дребно. Ремонт на автомобили и мотоциклети" тенденцията за фалити се вижда и при първото тримесечие на тази година, когато имаме отново сравнително висок брой – 777, при новорегистрирани 10 812.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Биляна Веселинова

Този уебсайт използва "бисквитки"