Фалшиви новини разтресоха шаха

Кирсан Илюмжинов остана начело на световния шах и ще търси разправа с хората, които се опитват да го изместят. Това съобщи самият президент на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) ден след като излезе фалшивата новина, че е подал оставка от поста.

„Искат да ме махнат, но не им се получи - обяви Илюмжинов. - Според мен става въпрос за заговор и мисля, че в него има американска ръка.“

Илюмжинов се закани да предприеме разследване, за да разбере кой е в дъното на акцията срещу него. Така след срещата на борда на ФИДЕ миналия уикенд ръководството на централата ще има нова - на 10 април.

Бившият президент на Калмикия е начело на световния шах от 22 години. По ирония на съдбата спечели последните си два мандата срещу двамата велики съперници край дъската от бившето минало - Анатолий Карпов (2010 г.) и Гари Каспаров (2014 г.). Управлението му е белязано от поредица противоречиви ситуации -последната беше по време на мача за световната титла в Ню Йорк между Магнус Карсен (Норвегия) и Сергей Карякин (Русия). Тогава американските власти му забраниха да посети страната.

През януари пък бившият световен шампион Веселин Топалов атакува ръководството на ФИДЕ с обвинения в слабо управление и обяви, че отказва да участва в турнири под егидата на федерацията.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"