ФБР подозира агент на Рияд за атаките от 11.IX. (обзор)

Първи разсекретен документ от разследването на атентатите

Байдън призова американците към единство

Предполагаем агент на саудитското разузнаване е подпомогнал логистично и финансово двама от атентаторите на „Ал Кайда“, извършили атаките на 11 септември 2001 година. Този извод на ФБР, цитиран от CNN, се съдържа в първия от разсекретените документи от официалните американски разследвания за атентатите.

Оповестяването на документите беше наредено от президента Джо Байдън.

Първият публикуван документ е от 2016 г. и обобщава федерално разследване за възможна връзка на атентаторите със служител на саудитското консулство и предполагаемия разузнавателен агент, които преди терористичните атаки са били ситуирани в Лос Анджелис.

Заподозреният за служител на саудитското разузнаване е Омар ал Байоми - по това време студент в града. ФБР е открило множество връзки и разполага със свидетелски показания, че Байоми е осигурил „логистична подкрепа, настаняване и финансиране“ за двама от атентаторите. Разследването обаче не открива доказателства правителството на Саудитска Арабия да е замесено в атаките - предположение, което Рияд многократно е отхвърлял.

Заповедта на Байдън за оповестяване на разследванията дойде след като 1600 души, пострадали или загубили близки при атаките, призоваха президента да не участва в честванията на 20-годишнината от атентатите, ако не публикува пълната информация, с която американските власти разполагат за тях.

Писмото на пострадалите поставяше и въпроса дали Саудитска Арабия е подпомагала джихадистите от „Ал Кайда“.

В послание към съгражданите си на отбелязването на 20-ата годишнина от терора Байдън призова за единство. „Към семействата на 2977-те души от повече от 90 държави, убити на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, Арлингтън и Шанксвил и хилядите други, които бяха ранени - Америка и светът почитат вас и вашите близки“, заяви Байдън в обръщение от Белия дом. 

Заедно с първата дама Джил Байдън президентът посети в събота всички мишени на терористите преди две десетилетия - Ню Йорк, Вашингтон и щата Пенсилвания.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"