Фен на Зеленски опитал да убие Доналд Тръмп (обзор)

Райън Уесли Раут бил готов да умре за Украйна, дарявал пари на демократи

Агитирал чужденци да воюват срещу Путин

Никога няма да се предам, казва републиканецът

Доналд Тръмп избегна повторен опит за убийство в голф клуба си във Флорида, недалеч от резиденцията му Мар-а-Лаго, а малко след това ФБР обяви ареста на заподозрения - 58-годишен проукраински активист, разочарован от политиките на републиканеца спрямо Киев.

Редица американски медии посочиха като извършител на опита за убийство американския гражданин Райън Уесли Раут, който през 2022 г. беше интервюиран в Киев от “Франс прес”, докато бе на посещение в Украйна в знак на подкрепа към президента Володимир Зеленски.

“Путин е терорист и ние трябва да се отървем от него. Затова трябва всички по света да спрат това, което той прави, и да дойдат тук сега”, призовал още тогава предполагаемият атентатор.

Според списание “Нюзуик” и в. “Ню Йорк Таймс” Раут е пътувал до Украйна, за да воюва срещу Русия в чуждестранния легион, като е изразил желанието си “да умре за Украйна”.

На 21 април Раут е изпратил съобщение в Х до Илон Мъск, в което пише: “Бих искал да си купя ракета от вас. Искам да я заредя с бойна глава за бункера на Путин в имението му край Черно море, за да го ликвидирам. Можете ли да ми дадете цена, моля”.

Както съобщава Си Ен Ен, цитирайки публикации на Раут в социалните мрежи, той “изразява силна подкрепа за Украйна в десетки публикации и заявява, че “трябва да изгорим Кремъл до основи”. Във Фейсбук Раут призовава чужденци да участват във войната на страната на Украйна, като нарича себе си “неофициална връзка” на украинските власти. Освен това Раут често пише за политика и дарява на кандидати от Демократическата партия, пише Си Ен Ен.

Вестник “Ню Йорк Таймс” съобщи, че е интервюирал Раут през 2023 г. относно статия за американците, които доброволно помагат на Украйна. Раут разказва пред вестника, че е пътувал до тази страна и е прекарал там няколко месеца през 2022 г., като се е опитвал да вербува афганистански военнослужещи, избягали от талибаните, за да се бият в Украйна.

“Много от другите конфликти са сиви, но този конфликт определено е черно-бял. Става въпрос за борба на доброто срещу злото”, отбеляза Раут в интервю, публикувано от сп. “Нюзуик” през юни 2022 г. Думите му подсказват, че по това време той е бил в Киев.

Заподозреният в стрелбата секунди след като е арестуван (вляво). На снимката вдясно се вижда оръжието му, изоставено в храстите след престрелката със Сикрет Сървис.

Тайните служби на САЩ потвърдиха, че един или повече техни агенти “са открили огън по въоръжен мъж” в близост до голф игрище, както и че е намерена пушка с оптически прицел.

Властите засега не дават информация, дали въоръженият мъж е успял да стреля по посока на Тръмп или на агентите. ФБР обаче заяви, че разследва инцидента като “опит за убийство”.

Шерифът на окръг Палм Бийч Рик Брадшоу разкри пред журналисти, че стрелецът се е приближил на около 200-300 метра в близост до Тръмп, когато е бил забелязан от агентите:

“В храстите, където този човек се е криел, имаше оръжие, подобно на АК-47, с оптичен мерник, две раници, както и камера GoPRO, с която той е щял да прави снимки. В момента тези предмети се обработват в рамките на разследването. Агентът на Сикрет сървис, който е бил на голф игрището, се е справил страхотно”, казва Брадшоу.

По заподозрения са били изстреляни четири до шест изстрела преди той да пусне оръжието и да избяга. Стрелецът се е качил в превозното си средство, но е бил задържан малко след това.

От щаба на кампанията на кандидата за президент на Републиканската партия съобщиха, че той е в безопасност след изстрелите, а самият Тръмп написа впоследствие, че след поредния опит за покушение “неговата решимост става по-силна” и че “никога няма да се предаде”.

Междувременно заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Дмитрий Медведев предположи, че Раут може да е бил нает от Киев за покушението.

“Ще бъде много интересно, ако се окаже, че новият стрелец срещу Тръмп, Райън Уесли Раут, който набираше наемници за украинската армия, всъщност е бил нает от неонацисткия режим в Киев за покушението?” - написа Медведев на страницата си в социалната мрежа X.

Установяването на връзки между Райън Уесли Раут, заподозрян в опита за убийство на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, и Украйна, трябва да бъде грижа за американските разузнавателни агенции, а не за Кремъл, коментира в тази връзка прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери.

Унгарският външен министър Петер Сиярто пък свърза опита за убийство с кампанията на Тръмп срещу мигрантските политики на демократите. “Отново набира сила кампанията срещу политиците, борещи се срещу безконтролната миграция. Опитаха отново да убият Доналд Тръмп, искат да вкарат в затвора италианския вицепремиер Матео Салвини, а Брюксел удря Унгария с гигантски глоби, защото пазим границата си”, написа Сиярто в Х.

“Труд news” припомня, че на 13 юли Тръмп, който беше президент между 2017 г. и 2021 г., беше прострелян в ухото от млад американец, който беше застрелян от снайперист, след като уби човек и рани други двама на митинг в Пенсилвания в североизточната част на страната.

Снимките на Доналд Тръмп, със стичаща се по лицето му кръв и вдигнат юмрук, обиколиха света и всяха смут в предизборната кампанията за вота на 5 ноември. Този провал в областта на сигурността доведе до оставката на Кимбърли Чийтъл, която бе начело на Сикрет Сървис.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"