Филмът „Гунди – легенда за любовта“: Какво не знаем за него (СНИМКИ/ТРЕЙЛЪР)

Гала премиерата е на 9 октомври в зала "Арена София"

Бюджетът на лентата е 4 млн. лв.

„Кажи им, че има една страна България, в тази страна България има един отбор „Левски“, може и да не са чували за него. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!“.

Една от най-дългоочакваните родни кино ленти ще бъде показана на голям екран след броени дни. На 9 октомври голямата премиера ще бъде в зала „Арена София“.

Филмът е по действителната история на футболиста Георги Аспарухов – Гунди. Лентата е напълно готова, като снимките започнаха през пролетта на 2023 година и продължиха няколко месеца на различни локации в София и Пловдив.

Продуценти на лентата са Иван Христов и Андрей Арнаудов. Двамата имат идея за филма още преди 7 години. Тогава се заричат, че лентата по тази действителна история ще стане факт.

„Целта, която ние сме си поставили с този филм, е да пазим паметта за нещата, които ни обединяват като общество и ни правят нация и за моментите и хората, с които трябва да се гордеем“, каза продуцентът Андрей Арнаудов на ексклузивна пресконференция пред медиите.

„Целта, която ние сме си поставили с този филм, е да пазим паметта за нещата, които ни обединяват като общество и ни правят нация и за моментите и хората, с които трябва да се гордеем“, каза продуцентът Андрей Арнаудов на ексклузивна пресконференция пред медиите.

„Всеки от нас има отговорност към опазване на националната памет. Свръх задачата е да използваме киното, като инструмент, да знаем, какви сме били, какви сме и какви можем да бъдем и трябва да бъдем", каза продуцентът Иван Христов.

БЮДЖЕТЪТ

Филмът струва 4 млн. лв, като за това финансиране са помогнали спонсори. Самите Иван и Андрей са вложили лични, фирмени средства над 1 млн. лв. 

ЕКИПЪТ

Иван Христов и Андрей Арнаудов, продуценти
Емил Бонев, сценарист
Димитър Димитров, режисьор
Борис Славков, оператор
Павел Иванов, в ролята на Гунди
Александра Свиленова, в ролята на Лита
Параскева Джукелова, в ролята на Мария
Пенко Господинов, в ролята на aгент Томов
Емил Марков, в ролята на арх. Марков
Биляна Петринска, в ролята на Марена
Владимир Люцканов, в ролята на генерал Крумов

ПАВЕЛ ИВАНОВ – ГУНДИ

„Когато сценаристът Емил Бонев дойде преди 8 години в нашия офис, той пристигна с една голяма папка с целия труд, който беше събрал и с един малък фотоалбум. Когато отворихме фотоалбума, на първа страница, беше снимката на Павел Иванов. Той каза: „Това е нашият Гунди“, разказа Андрей.

По-късно същият този фотоалбум го разглежда съпругата на Георги Аспарухов – Лита Маркова. Тя отворила албума и погледнала първата снимка, после втората и третата на Павел, след което казала: „Е, това е Георги“.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО

„Най-голямата трудност в самото начало беше да се избистри най-точният текст, за де се улови точната информация за Гунди. Беше трудно да се изберат точните моменти. След като започнахме снимките всичко мина гладко. Целият екип пое задачата да направи този филм като собствена мисия. След това – всичко беше лесно“, сподели режисьорът Димитър Димитров.

144 СТРАНИЦИ СЦЕНАРИЙ

„През тези 7 години, когато Иван и Андрей ме мотивираха, аз имах в месеца поне два пъти срещи с Величка Маркова, съпругата на Гунди. В диктофона си имам записи, които са по години от 1959 година до 1971 година. Виждал съм се със запалянковци, които помнят това време. Лита маркова познава сценария от първата до последната страница. През тези години съм се срещал и със сестрата на Георги Аспарухов и неговия зет, както и със сина му Андрей Аспарухов. Срещал съм се с всички футболисти от Левски, ЦСКА, Славия, Ботев Пловдив, които са сред нас и с роднини на всички футболисти от клубовете, в които е играл и срещу които е играл Гунди. Лично аз също си го спомням. Гледал съм го на живо. Всичко, каквото може да се прочете, види, изгледа от архива, е прегледано и е в тези 144 страници сценарий“, довери сценаристът Емил Бонев.

ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ

По време на филма е показана и системата срещу известните по време на социализма. В лентата става дума, че Георги Аспарухов е бил вербуван от Държавна сигурност тогава. 

„Няма документи. Лита не знае но помни как са им подслушвали телефона и следили, както и как са му махали некролозите и след това тя е ходела отново да ги лепи. Помни и как са ги привикали на 2 януари, при положение, че сватбата им в Троянския манастир е била на 1 януари, и са ги привикали в 1 РУ, като са им дали снимки от тяхната сватба. Тогава Лита е казала „Нямаше фотографи“. В отговор получава: „Вие сте нямали фотографи“. Лита помни много, знае много, но документи няма, защото съм проверявал досието на Георги Аспарухов в държавния архив, но това се е знаело от всички. Имало е едно мълчаливо споделяне, че така е с всички“, разкри сценаристът Емил Бонев.

МИЛАН

Георги Аспарухов - Гунди е играл само в България. Първо в "Ботев Пловдив", а после и "Левски София". Той обаче е имал предложение от италианския гранд "Милан". Въпреки по-голямата заплата и осигурен живот в Италия той отказва на италианците. След като чува офертата, казва на съпругата си, която знае чужди езици и в момента е до мъжа си, като негов преводач: „Кажи им, че има една страна България, в тази страна България има един отбор „Левски“, може и да не са чували за него. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!“.

Кадър от филма - преговорите с ръководството на Милан

ПОГРЕБЕНИЕТО

Смъртта на Гунди в лентата е представена по особено романтичен начин, без да е показан фаталният сблъсък от катастрофата край Витиня (30 юни 1971 г.). На финала на лентата зрителите ще могат да видят и автентични кадри от последното изпращане на Георги Аспарухов пред Националния стадион. Става ясно, че тогава е имало между 350 000 и 550 000 души.

Времетраене: 165 минути

В кината от: 18 октомври

Актьори: Павел Иванов, Александра Свиленова, Параскева Джукелова, Стоян Радев, Александра Костова, Емил Марков, Биляна Петринска, Николай Урумов, Сотир Мелев, Даниел Върбанов, Христо Пъдев, Владислав Карамфилов, Свежен Младенов, Димитър Маринов, Димитър Николов, Юлиан Вергов, Китодар Тодоров, Севар Иванов, Антон Димитрачков, Саверио Бурно, Любо Жечевич, Ясен Атанасов, Пенко Господинов, Владимир Люцканов, Деян Ангелов, Стефан А. Щерев и др. 

TRUD_VERSION_AMP:14//
Публикувано от Анита Иванова

Този уебсайт използва "бисквитки"