Философ, продавач на шнорхели е кандидат за премиер

Трифонов избрал Пламен Николов от Сушица

Шуменски зет е, хвалят го от “Има такъв народ”

Вторият проектопремиер, който Слави Трифонов представи в 17.00 часа в президентството, е Пламен Николов - депутат от ИТН за втори път. От биографията му, публикувана в сайта на партията, става ясно, че той е с философско образование и е в бизнеса със шнорхели. Николов отговаря у нас за бизнеса на американската компания finisswim, която продава спортно плувно оборудване като шнорхели, очила за плуване, плавници, падъли, буйове и други продукти от същата гама. Според портфолиото му от сайта на “Има такъв народ” Николов е генерален директор за Европа, Близък Изток, ОНД и Африка. Офисът на международната компания, оперираща на над 60 пазара, се намирала в столичния квартал “Орландовци”.

На предсрочните парламентарни избори на 11 юли Николов беше представен от ИТН като водач на листата на партията и шуменски зет. “Труд” установи, че съпругата му се казва Бояна, която пък е завършила навремето съседната гимназия в града. Шуменци още помнят представянето на книгата на съпругата на Пламен Николов “Думи в сребърна кутия”. Изданието, което потапя читателя в изисканата атмосфера на една чисто женска поетическа визия, е двуезично - на български и английски език, а преводач на английските текстове е съпругът Пламен Николов.

Самият Николов пък е роден в Горна Оряховица, видно от сайта на Народното събрание. На изборите от 4 април Пламен Николов също беше кандидат за депутат, но от 25-МИР в София.

Николов е завършил средното си образование в шуменската хуманитарна гимназия “Йоан Екзарх Български” с профил археология и история през 1995 г.

Директорката на елитната гимназия Валентина Тодорова заяви пред “Труд”: “Изключително поласкани сме, наш ученик да бъде предложен за премиер. Преподавала съм му по философия, освен шестици, той друга оценка не е получавал. Завърши с първия випуск на гимназията. Още тогава беше много интелигентен и амбициозен ученик”. Тодорова отбеляза, че Пламен Николов след това сам е избрал да продължи с философията. След като завършва висше в СУ, специализира в Австрия със стипендия “Ернст Мах” в Университета на Клагенфурт.

От ИТН го представят и с преминаването на Мениджърски тренинг институт в Сан Франциско - САЩ.

По информация на ИТН Николов отговаря за цялостното бизнес представяне на компанията, в която работи, на 67 международни пазара със 600+ търговски B2B партньора. Управлява всички процеси в компанията, свързани с търговския оборот, разходния баланс, ЧР, финансовите потоци и маркетинг дейността. Работил е с големи клиенти като Амазон, Уигъл, Интерспорт, Спортона, ЕМАГ, Плувни федерации, Олимпийски национални комитети.

В 17.00 часа Николов заяви пред Румен Радев: “За мен е чест!”. А сутринта изненадващо от Плевен Радев обяви, че няма повече време за губене и връчва мандат на хората на Слави в петък. 

“Хората гласуваха за вас с очакването да консолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта. Време е да разберат как и с кои личности”, обърна се Радев към ИТН след като връчи мандата за правителство на Николов.

На “Дондуков” 2 от ИТН бяха председателят на ПГ на партията Тошко Йорданов и зам.-председателите Филип Станев и Ивайло Вълчев, както и депутатът Станислав Балабанов.

Идеите му в образованието

Утрояване на преподавателските заплати

Не удвояване, а утрояване на заплатите на преподавателите от средно и висшето образование в България. Това е основна точка от програмата, с която Пламен Николов се изявява на изслушване при Станислав Трифонов.

Николов предлага от следващия бюджетен период незабавно сумарно увеличение на бюджета на министерствата на образованието и културата поне до размера на този на МВР. Идеята му е да се изключат сумите за капиталови разходи и поддръжка от бюджетна на учебните заведения и удостоверяване на необходимостта от такива суми след разрешителни процедури при общинските съвети или отделните институции, на които отделните училища са подведомствени. Друго предложение е “частично преосмисляне на финансирането на учебните заведения от бюджет, отпуснат на глава, към бюджет, отпускан към учебното заведение”. И накрая - прекратяване на закриване на училища в малките населени места и субсидирането им от държавата, докато са в състояние отново да бъдат субсидирани от общините.

Родът на Пламен Николов е от стражишкото село Сушица. Това потвърди пред “Труд” кметицата на селището Надка Никова.

“Цялото село се вълнува и гордее, че човек, свързан със Сушица е предложен за премиер”, заяви пред “Труд” Никова.

Дядо му Параскев Николов навремето е бил счетоводител на местната Земеделска кооперация.

“Славеше се като много честен, възпитан и стриктен човек”, сподели Никова.

Кметицата допълни, че родителите на Пламен Николов били учители и още преди той да се роди, напуснали Сушица. Живели и работили за кратко в Горна Оряховица и след това се преселили в Шумен.

“Предатели!”, “Подмяна!”, “Мафия!”, “Еничари!”, “Мишки!”. Това крещеше група протестиращи пред президентството, сред които и Йоло Денев и попът с неясен статут отец Дионисий. Те обясниха, че са против Слави Трифонов и неговия кандидат Пламен Николов, които нито за една минута не са били на протестите миналата година, а сега са дошли да вземат мандат и да станат управляващи. Протестърите се опитаха да обградят Николов и групата на “Има такъв народ”, но се намеси полиция, която ги изведе. Денев и Дионисий се заканиха да излязат всяка вечер на жълтите павета. #Снимки Пламен Стоименов

От фейсбук

Константин Мишев: Този е Господин Никой

Разберете разликата. След промените СДС нямаше как да има хора с опит в управлението на държавата. До онзи момент само комунистите бяха управлявали България. Ако падането на Желязната завеса беше станало примерно с 20 години по-рано..., можеше да се очаква опитни хора да поемат властта в България. Но след 45 години или повечето бяха убити или измрели, или бяха вече много възрастни. И тогава беше съвсем естествено неопитни хора като Желю Желев, Иван Костов или Филип Димитров да се нагърбят с тези тежки задачи. Но днес сме 32 години по-късно. Тези, които са били на 20 години тогава, сега са на 52 години. Разбирате ли разликата? 

Та за какво пиша това? Да номинираш за министър-председател човек, който няма никаква представа от управление на държава, е престъпно. Бих разбрал все пак, ако е бил политическа фигура и дори без административен опит все пак е избран заради политическата си борба и идеи. Ама този е Господин Никой.

Никой никога не му е чувал името; никой никога не е прочел и ред за неговите идеологически, икономически или управленски идеи и позиции. Наистина Господин Никой, който е посочен да управлява нашата България.
Това не просто е несериозно - това е криминално. Това е политическа чалга. По-добре беше да е Николай Василев, отколкото този.

Стига с експерименти с нашия изстрадал народ! Стига!

Напрежение по кулоарите

Хаджигенов: Питаха ни дали ще подкрепим Илиев. Казахме им: „Не!“

Часове преди церемонията по връчването на мандата в президентството, от ИТН са имали среща с ИБГНИ. “Имахме среща с ръководството на “Има такъв народ”, на която попитахме кой ще бъде кандидатът за премиер. Разговорът беше: “Бихте ли подкрепили кандидатура подобна на Петър Илиев? Отговорът беше не”, заяви пред Би Ти Ви Николай Хаджигенов от “Изправи се БГ! Ние идваме!”. И отбеляза, че тепърва в тяхната парламентарна група ще обсъждат дали ще подкрепят кандидатурата на Пламен Николов. От БСП пък обявиха, че следващата седмица ще искат среща с Николов за приоритетите в програмата му.

ДБ не се въздържаха от коментар. “Парламентът е пълен с противоречия, но отговорността и морала изискват да се направи, така че суверена да остане доволен. Пламен Николов е доктор по философия на правото и икономика и владее три езика. В парламента ще бъде нашият кандидат- премиер с правителство, което ще представим там”, заяви председателят на ПГ на “Има такъв народ” Тошко Йорданов. “Ако този кабинет мине и започне да изпълнява тези приоритетите, но междувременно някоя от политическите сили на които държим най- много за подкрепа не я получаваме, ще приемат, че подкрепата е приключила и тогава ние, тъй като за нас властта не е на всяка цена, ще предоставим възможността някои друг да управлява”, каза Йорданов.

Борислав Цеков, д-р по конституционно право, пред “Труд”: Обратното броене за кабинет започна

Обратното броене за съставяне на редовно правителство, което се ползва с политическото доверие на парламента, вече се отброява. Това заяви пред “Труд” докторът по конституционно право Борислав Цеков.
Точно 7 дни има кандидатът за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група, да предложи структура и състав на Министерския съвет според член 99 от Конституцията. В случая крайната дата е 7 август.

Когато в 7-дневния срок кандидатът за премиер не успее да предложи правителството, президентът в разумен срок възлага това на кандидат за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група. В случая това е ГЕРБ, но лидерът на партията Бойко Борисов вече няколко пъти бе категоричен, че в този парламент от ГЕРБ ще върнат мандата. Това означава, че и вторият проучвателен мандат ще бъде неуспешен.

Тогава политическото време се сгъстява. За разлика от предните две стъпки, при които на президента е предоставена гъвкава и необусловена с изричен срок възможност за консултации и подготовка на парламентарните групи да излъчат кандидат, при третата стъпка Конституцията му дава 7-дневен срок да възложи третия мандат, но вече не на кандидат за премиер, а “на някоя следваща парламентарна група”.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател. Но ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3, а именно - предсрочни избори за нов парламент се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.
В хипотезата, че преговорите за съставяне на кабинет в рамките на 46-oто Народно събрание са неуспешни и партиите не могат да намерят формула за съставяне на правителство, вероятната дата за разпускане на парламента е в периода около и малко след 16 август.

Преди да се разпусне обаче, Народното събрание трябва да гласува датата за президентските избори.

Кулоарната информация е, че възможната първа такава дата е 24 октомври.

При този вариант, това Народно събрание няма как да се впише за избори 2 в 1 и логичната дата за трети предсрочни парламентарни избори е около 17 октомври.

Това означава, че през седмица или максимум 2, през есента ще ходим на избори.

От изявленията на служебното правителство обаче стана ясно, че в бюджета са предвидени средства за избори 2 в 1. Въпросът е, дали може изборите за президент да бъдат “изтеглени” седмица по-рано, ако влезем в сценария за нови парламентарни избори, които да съвпаднат с датата за президентския вот.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Екип на “Труд”

Този уебсайт използва "бисквитки"