Финалът за купата е мач на омразата

ЦСКА - "Локомотив" (Пд) на 1 юли! Финал за Купата на България между два от най-атрактивно играещите отбори. Мач, който няма да е просто футбол. Вече една дузина години феновете на двата отбора се мразят искрено не само по историческата ос София - Пловдив.
Финалът ще е изпълнен с омраза заради случка от преди една дузина години. Или с други думи от последната титла на ЦСКА. В последния кръг през май 2008-а "червените" протоколно трябваше да завършат сезона с гостуване срещу "Вихрен" в Сандански. И изведнъж в средата на второто полувреме върху арената полетя ужасяващ дъжд от камъни. Всеки от тях приличаше на куршум, който гледа яростно към жертва. Ултраси на "Локо" използваха минималната охрана, нахлуха с "камъне и дървье" и започнаха да ги хвърлят "на сляпо". Автобусът на ЦСКА остана без стъкла, а шофьорът му се чудеше къде да се скрие. И така вече 12 години "червените" чакат своята вендета за счупените глави в Сандански. А полицията е нащрек по време на тези двубои, все едно идва вечно дерби.
Финалът ще е различен. Ако до сряда няма нови разпоредби от Министерски съвет, то на националния стадион "Васил Левски" ще има 4000 зрители - във всеки сектор по хиляда. Ще е злокобно на фона на 43 000 места на арената, но здравето е на първо място. Премиерът Бойко Борисов размаха пръст към липсата на дисциплина у феновете - най-вече на ЦСКА и "Левски". Но така е по нашите ширини. Дори сме като агънца в сравнение със сръбските агитки на "Цървена звезда" и "Партизан". В сряда и само на стотина километра от българската граница в Ниш ще имаше финал. "Партизан"  загуби от "Войводина" след дузпи и всички места ще бяха пълни.
Ясно е, че агитките на ЦСКА и "Локо" няма да имат шанс да покажат най-доброто от себе си. Но да отидем на терена. Редом с "Лудогорец" тези два отбора играят най-приятен футбол. "Смърфовете" изнесоха лекция на "Левски" в първия полуфинал за купата и гросмайсторски стигнаха до 0:0 на "Герена". След пандемията ЦСКА ядоса феновете си с 1:0 срещу "Витоша", но след това лицето на отбора е повече от прилично. И при нулевото равенство срещу "Ботев" в Пловдив, и при 3:3 срещу "Левски" и особено при 2:0 в реванша с "канарчетата" явната доминация бе за отбора от "Българска армия". И този факт е въпреки досадните грешки в защита и пропуски в атака, без които резултатите можеше да са коренно различни.
Бруно Акрапович, треньорът на "Локо", има своя обигран вече тим с лидер Димитър Илиев, футболист №1 на България за 2019-а. Ексцентричният собственик Христо Крушарски със сигурност ще даде не една доза усмивки до мача. Но със самочувствието на актуален носител на купата "Локо" е всичко друго, но не и аутсайдер във финала.
От "червената" страна отново пък се радват на "черната сила" Али Соу. Пропуски, включително от дузпа, накараха "Армията" да говори за вуду магия върху гамбиеца. Но и срещу "Левски", и срещу "Ботев" нападателят не само вкара голове. Бори се, не спря да тича - игра като истинска деветка. След половин година като резерва Греъм Кери доказа, че има може би най-убийствения ляв крак в Първа лига. Когато трябва - центрира ювелирно. Когато се налага - стреля смъртоносно за голове. Ирландецът определено впечатлява. А с него и Соу като че ли се завърна и настроението н ЦСКА.

 

ЦСКА е рекордьор по трофеи в турнира

Турнирът за Купата на България стартира от 1983 година като наследник на Купата на съветската армия. Оттогава ЦСКА е рекордьор по трофеи заедно с "Левски" - 11 пъти. "Червените" са носители на купата в първото й издание под това име след 4:0 над "Спартак" (Варна). Най-силната серия са трите поредни трофея в периода 1987-89 г. начело с Христо Стоичков. Освен спечелените купи имат и шест загубени финала.
"Локомотив" едва за трети път е в мача за трофея. През 2012-а падна с 1:2 от "Лудогорец", и миналата година срази "Ботев" (Пд) с 1:0.
Победителят в сряда ще се радва и заради Лига Европа. На първо място - отпада опцията бараж срещу седмия, която застрашава реално всички след "Лудогорец". Носителят на купата ще пропусна първия предварителен кръг в Лига Европа и ще стартира директно от втория. "Локо" се възползва миналата година.



Бой, бомбички и газ на "Армията"


Агитката на "Ботев" (Пд) се погрижи за сериозен скандал около старта на реванша срещу ЦСКА. Полицията отказа да пусне част от гостите заради рестрикциите относно допустимия брой хора в сектора. Феновете отвърнаха с бомбички и опитаха ръкопашна схватка. А органите на реда отвърнаха със сълзотворен газ. Наложи се линейка да оказва помощ на пострадалите.
В крайна сметка по време на двубоя всички желаещи влязоха на "Българска армия". За разлика от преди година "Ботев" си тръгна с наведена глава от Борисовата градина.
А феновете на ЦСКА озариха нощта, запалвайки стотици факли и димки, когато слънцето се скри. Многократно дикторът на "Армията" призоваваше за спазване на социална дистанция, но призивите бяха реално неизпълними.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Боян Бойчев

Този уебсайт използва "бисквитки"