Фирма иска да строи понтонна ВЕЦ на Дунав при Видин

Видинската фирма „Видатек“ ООД иска да  изгражда понтонна водноелектрическа централа на река Дунав при Речната гара на Видин. Тя е подала в края на месец август т инвестиционно предложение до РИОСВ-Монтана.

Мощността на ВЕЦ-а ще е 20 kWh. Намерението на инвеститорите, след изграждането на първата ВЕЦ край Видин ,  е  да изградят няколко такива централи в българския участък на Дунав.

Според внесените в РИОСВ-Монтана документи понтонният ВЕЦ на Речната гара няма да засегне фарватера. Ще бъде монтиран на собствено съоръжение в района на изградената пристанищна инфраструктура, без да нарушава крайбрежната ивица на река Дунав.

Предложението е високо иновативно, защото използва кинетична и гравитационна енергия на река Дунав за генериране на чисто и възобновяемо електричество, пише в предложението. Чрез използване на модерна собствена хидрокинетична технология, изпълнението на предложението ще допринесе за  намаляване на въглеродните емисии и устойчиво развитие на околната среда. Инвестиционното предложение цели да разработи нов източник за производство екологично чиста възобновяема енергия, който е неизползван до момента, каквито са водите на река Дунав, както и да осигури тяхната екологична устойчивост дългосрочно.  Създаването на прототип, ще позволи тестването на нов източник на възобновяема енергия по технология, която е значително по-ефективна, осигуряваща непрекъснато снабдяване с чиста енергия. От друга страна той ще демонстрира жизнеспособността на хидрокинетичната технология като надежден възобновяем източник на енергия от река Дунав, от който има значителни ползи поради ниската цена на енергията и минималните неблагоприятни екологични въздействия, казват от фирмата.

Водноелектрическата централа ще бъде изградена на понтон с дължина  6 метра и широчина - четири.

Използването на речните течения за генериране на енергия е полезно от екологична гледна точка защото предотвратява ерозията на българският бряг на  Дунав. Съоръжението е проектирано и монтирано да работи като гарантира опазване на биоразнообразието и предотвратява ерозионните процеси на българското крайбрежие, тъй като ще бъде монтирано в акваторията на изградено и действащо пристанище по поречието на река Дунав.

В участъка на съоръжението, реката се движи със скорост 1.95 м/сек., при минимално необходимо за хидрокинетичната технология водно течение от 0,56 м/сек.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"