Франсоа Оланд: Макрон е институционален провал

Предшественикът на президента Макрон, Франсоа Оланд, го обвини в „институционален провал“ заради отказа му да назначи министър-председател от левия Нов народен фронт (НПФ), който спечели най-много места на изборите миналия месец.

70-годишният Оланд, който даде старт на политическата кариера на Макрон, когато го направи министър на икономиката през 2014 г., го обвини за кризата, предизвикана от изборите, които завършиха с нито една партия в парламента, която имаше работещо мнозинство.

46-годишният Макрон отказа да назначи Люси Кастес, кандидат за министър-председател на НПФ, заявявайки, че със сигурност ще загуби евентуален вот на недоверие. НПФ има по-малко от 200 депутати, доста по-малко от абсолютно мнозинство от 289.

Оланд каза, че въпреки това Макрон е трябвало да назначи 37-годишната Кастес, за да види дали тя може да ухажва депутати от други лагери. „Това е институционален провал“, каза той.

Повече от седем седмици след изборите Франция все още се управлява от отиващия си центристки кабинет на Макрон в временна роля. Правителството обаче не успява да изпълни елементарни задачи като обявяването на бюджет за 2025 г., който трябва да бъде внесен в парламента до края на следващия месец.

В опит да излезе от задънената улица Макрон вместо това започна допълнителен кръг от преговори с национални и местни политици, опитвайки се да намери министър-председател, способен да прокара законодателството през парламента.

Президентът се надяваше да създаде коалиция между своя центристки лагер и дясноцентристките републиканци. 49-годишният Лоран Вокиез, де факто лидерът на републиканците, беше призован за разговори с Макрон в Елисейския дворец в сряда, но каза, че те са били „разочароващи“.

Вокиес каза, че Макрон няма „нова позиция, нито истински структуриран проект, нито визия за това каква ще бъде правителствена програма за следващите месеци“.

Той призова Макрон „да посочи министър-председател, така че да сложим край на тази политическа криза, която той предизвика с разпускането (на парламента). Сега вече няма причина да отлагаме.”

Републиканците изглежда нямат голям апетит за коалиция с непопулярния Макрон, особено след като това така или иначе ще доведе до правителство на малцинството. Те са казвали насаме, че той трябва да назначи умерен социалист с междупартийна подкрепа. 61-годишният Бернар Казньов, бивш премиер, и Дидие Миго, 72-годишен, председател на висшия орган за прозрачност в обществения живот, са сред тези, чиито имена се споменават.

И двамата са смятани за солидни и нехаризматични, което означава, че е малко вероятно да откраднат светлината на прожекторите от амбициозни партийни лидери, надяващи се да наследят Макрон през 2027 г., когато той трябва да завърши своя втори и последен президентски мандат.

Нито обаче има подкрепата на партиите, които съставляват НПФ, които включват социалистите и радикалната Франция Непреклонена.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"