Франция отказа акредитации на руски журналисти

Франция отказа на някои руски журналисти правото да отразяват Олимпийските игри през 2024 г. Това заяви шефът на Министерството на вътрешните работи на страната Жералд Дарманин, цитиран от Le Journal du Dimanche.

Дарманен каза, че поради съмнения за шпионаж и предаване на информация на чужди държави по-малко от сто заявления на представители на медиите са били отхвърлени. „Повечето от тях бяха от Русия и Беларус, както и от редица други страни, чийто списък няма да разкрия. Отказахме да приемем голям брой „журналисти“, които твърдяха, че ще отразяват игрите“, каза той.

Той допълни, че по този начин се прилага принципът на предпазливостта. „Те вероятно не са замесени в терористични атаки. Но в допълнение към разузнаването и традиционния шпионаж, има възможност за получаване на достъп до компютърни мрежи за извършване на кибератака“, обясни Дарманен.

В Париж 2024 г. 15 руски спортисти ще се състезават в неутрален статут. Това са трима представители на колоезденето, един състезател по скачане на батут, седем тенисисти, трима състезатели по кану-каяк и един плувец.

В същото време руснаците няма да могат да участват в церемонията по откриването на игрите. Въпросът за допускането до церемонията по закриването ще бъде решен по-късно.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"