Френската крайна десница се устреми към мнозинство

За първи път “Национален сбор” побеждава на първи тур

Макрон бистри стратегия за втория тур на среща в Елисейския дворец

Рекордна избирателна активност от 1997 г. - 66,7%

Френската крайна десница “Национален сбор” е на прага на властта след победата си на първия тур на парламентарните избори в неделя, и е устремила сили към спечелване и на втория тур, което да є осигури мнозинство за управление на страната, съобщи Би Би Си.

За пръв път в историята “Национален сбор” излезе първа сила на първи тур на вота - в неделя подкрепа на партията гласуваха 33,1%. На второ място с 28% се класира формираното преди вота ляво обединение “Нов народен фронт”. А алиансът “Заедно” около президента Еманюел Макрон остана трети с 20,76%.

Предишната лидерка на “Национален сбор” Марин льо Пен, която бе кандидат за депутат и спечели мястото си в парламента още на първия тур, обяви, че “блокът на Макрон е на практика заличен”. А настоящият председател на “Национален сбор” - 28-годишният Жордан Бардела, който е кандидат на партията за бъдещ министър-председател, обяви: “Искам да бъде премиер на всички французи, ако френският народ ни даде гласовете си”.

Целта на Льо Пен и Бардела е да получат 289 представители в 577-местното Национално събрание, колкото са необходими за мнозинство. Още на първия тур “Национален сбор” има избрани 39 депутати, “Нов народен фронт” - 32-ма, а “Заедно” на Макрон - едва 2-ма. 501 места в парламента предстои да бъдат разпределени на втория тур в неделя. Поради особеностите на френската избирателна система (всеки кандидат, събрал над 12,5% на първи тур отива на балотажа), както и заради рекордната избирателна активност от 66,7% (най-високата от 1997 г. насам) на втори тур на много места ще се състезават по трима претенденти.

Така левите и центристите могат да играят заедно срещу крайната десница, но предстои да се разбере дали ще успеят да постигнат договорка. Жан-Люк Меланшон - лидер на крайнолявата “Непокорна Франция”, която е част от “Нов народен фронт”, обяви, че обединението ще оттегли от надпреварата на втори тур свои кандидати, ако претенденти на президентското обединение са с по-добри шансове да победят издигнатите от “Национален фронт”.

Какво ще реши президентският блок предстои да се разбере. Днес Макрон събра свои висши съветници в Елисейския дворец, за да изковат стратегия за гласуването на втория тур. Френският министър на финансите Бруно льо Мер - съюзник на Макрон, обаче вече обяви, че е изключено “Заедно” да отправи призив към своите избиратели да гласуват за кандидат на крайнолявата “Непокорна Франция”, дори и това да е единствената възможност да бъде спрян претендент на крайната десница.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"