Френски изкушения, испански страсти и филм за Енио Мориконе на „Киномания 2021“

Най-новият филм на Педро Алмодовар „Паралелни майки“ ще открие 35-тото издание на фестивала Киномания, което ще се проведе от 18 ноември до 5 декември. 

„Избрахме „Паралелни майки” на Педро Алмодовар да открие фестивала, защото ни се стори важно чрез този филм да отправим послание, свързано с времето на пандемия, в което се намираме – посланието за ценността на човешкия живот, обясни Владимир Трифонов, програматор на фестивала.

Френските филми в програмата представи Пиер Колио - директор на Френски институт в България и съветник по сътрудничеството и културната дейност.  Ден след официалното откриване на Киномания – на 19 ноември ще бъде открит и Фестивалът на френския филм в кино „Люмиер”, а началото ще даде нашумелият филм „Анет” с Адам Драйвър и Марион Котияр в главната роля.

Парадоксално е, но пандемичната криза направи изключително богата 2021 г., тъй като много филми, които не успяха да излязат през 2020 г., излязоха през тази. Ние ще покажем 7 нови филми в рамките на програмата „Филмите на годината”. Нашата програма е съставена от изключително емоционални филми. В този период на насилствен сън имаме нужда от нещо, което да ни разтърси. Жените са в центъра на нашата селекция, те не се колебаят да въплътят тези емоции”, каза Пиер Колио и допълни, че е подготвена и секция с виртуални филми, която ще видим в продължение на 3 дни в НДК.

В последните три години Киномания залага в програмата поне едно специално събитие, което хвърля мост между изкуствата. Тази година това е моноспектакълът на Деян Донков КАМБАНАТА. „Романът на Недялко Славов ми попадна преди няколко години и бях много впечатлен от него.”, сподели Деян Донков, който е и режисьор на моноспектакъла. „Не бях очаквал толкова да ме забавлява този герой и накрая да ме разплаче. Многожанров и многопластов роман. Спектакълът е експериментален, съпроводен от жива музика на оркестър „Карандила” и визия с 3D мапинг. Бях очарован и горд, когато ме поканиха да бъда част от престижната селекция на Киномания. Бих бил щастлив да се срещнем с колкото се може повече зрители., допълни още Донков

Едно от големите филмови събития на фестивала е българският филм „Чичо Коледа“ на режисьора Ивайло Пенчев. Продукцията е с участието на куп обичани български актьори, а да го представят лично заедно с режисьора дойдоха малкият Ален Ангелов, както и актьорите Свежен Младенов и Симона Халачева.

Киномания 2021 ще се състои от 18 ноември до 5 декември в пространствата на НДК - зала 1 и кино „Люмиер”, както и в партньорските кина - Дом на киното, Одеон, Влайкова, зала „Славейков” на Френския институт, Г8 и Евросинема.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"