Френският премиер нарече атаките срещу жп мрежата "координиран саботаж"

Френският премиер Габриел Атал описа атаките срещу високоскоростната железопътна мрежа на страната като "координиран саботаж", предаде БТА.

Атал публикува в съобщение в "Екс", че последиците върху железопътната мрежа в деня на откриването на Олимпийските игри са били огромни и тежки.

"Разузнавателните ни служби и правоприлагащите органи са мобилизирани да открият и накажат извършителите на тези криминални деяния", каза Атал. 

Той заяви, че взима предвид и всички французи, които се подготвят за отпуските си през лятото. "Разбирам гнева им и оценявам търпението, разбирането и гражданския дух, който показват", подчерта френският министър-председател.

Високоскоростната железопътна мрежа на Франция беше засегната от „злоумишлени действия“, включително палежи, които нарушиха транспортната система, съобщи националният железопътен оператор SNCF в петък, 26 юли, часове преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж.

„Това е масивна атака в голям мащаб за парализиране на мрежата на TGV“, казаха от SNCF пред Франс Прес, добавяйки, че много маршрути ще трябва да бъдат отменени и ситуацията ще продължи „поне през целия уикенд, докато се извършват ремонти".

„SNCF беше жертва на няколко едновременни злонамерени действия за една нощ“, казаха от националния влаков оператор.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"