Фронтът се разпада, казва шеф на „Азов“

Курската операция не вървяла по план

Украинските сили продължават да губят територия

Руснаците настъпват към Славянск и Краматорск

Ако ситуацията на руско-украинския фронт не се промени, то след Покровск руснаците ще стигнат до Славянск и Краматорск - това казва в интервю пред британския в. “Таймс” Богдан Кротевич, началник щаба на националистическия батальон “Азов”.

Украинският военен обяснява пред изданието, че не разбира решението да се спира челно руския авангард. Преди две седмици, когато руската офанзива срещу източния град Покровск се ускорила опасно, бойците на “Азов” били прехвърлени от Лиман в Ню Йорк.

“Трябваше да настъпим през Ню Йорк (град в Донбас, неотдавна превзет от руснаците - бел. ред.), за да ги обкръжим. Вместо това ние самите ще бъдем обкръжени. Руското предимство в жива сила тук е огромно. Изпращат малки части, от двама до четирима бойци, за да отвличат вниманието ни. И докато ние ги преследваме, те напредват на други места. Тази тактика е самоубийствена, но ефективна. И освен това могат да си го позволят, обяснява Кротевич.

Военните показват на журналистите въздушни кадри от близка среща - украински бойци подпалват гуми, за да изкарат руски бойци от мазе. “Те губят много хора тук, много повече, отколкото ние. И въпреки това продължават да идват. В Курск хвърлят артилерия и бригади, за да удържат позициите си”, добавя Кротевич.

Според него загубата на Покровск не означава, че Донбас ще бъде изгубен, но изтичало времето за промяна на курса. “Ако нищо не се промени, то след Покровск руснаците ще отидат в Славянск и Краматорск. През 2014 г. те бяха под “мека окупация”, но този път няма да е толкова меко”, подчертава боецът.

В същото време боецът от 93-та механизирана бригада Евгений, който е участвал в битката за Бахмут, казва пред британските репортери, че Покровск ще падне много по-бързо. “Честно казано, никога не съм виждал подобно нещо. Всичко се разпада много бързо”, посочва той.

Военният анализатор на в. “Билд” Юлиян Рьопке пише в тази връзка, че украинските военни “вече се подготвят психически за отбраната на град Днипро” (бившият Днепропетровск).

Според него ситуацията на Източния фронт е “критична и продължава да се влошава”, а украинските сили губят територия толкова бързо, сякаш им е дадена заповед за отстъпление.

Той отбелязва още, че освен в Донецка област, за първи път от почти две години руските войски настъпват в Луганска и Харковска области. Специалистът изтъква, че причината за това е прекомерното разтегляне на украинските сили заради офанзивата при Курск.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"