Футболните фенове - без виза за Русия

С билет за мач и FAN-ID пътувате безплатно между градовете-участници в Световното първенство

Осигурени са 728 влака

Без визи ще могат да пътуват футболните фенове до Руската федерация по време на Световното първенство по футбол. Шампионата ще се проведе между 14-ти юни и 15-ти юли на 12 стадиона в 11 руски града. За да влезете в Руската федерация ще е достатъчно да имате валиден международен паспорт, билет за мач и „FAN-ID”. Вторият документ, наречен още „паспорт на привърженика”, се получава след покупката на билет за някоя от футболните срещи в Москва, Санкт Петербург, Казан, Сочи, Екатеринбург, Самара, Саранск, Калининград, Ростов на Дон, Волгоград или Нижний Новгород. С него ще можете да влизате и излизате многократно без виза от Руската федерация в периода от 4-ти юни до 25-ти юли.

Чуждите граждани са длъжни да бъдат регистрирани по местопребиваване в течение на 24 часа при пристигане в града-участник на на Световното първенство по футбол 2018 г. За останалите градове действа общият режим за регистрация в течение на 7 дни. Задължението това да бъде направено е изцяло на домакина – хотела или канещото лице/организация.

Ако имате „FAN-ID” ще можете да пътувате и безплатно между градовете, в които се провеждат срещите от Световното първенство. Феновете ще ползват без пари 728 влака, разполагащи с над 440 хиляди места.

 

Опашки се вият пред мавзолея на Ленин

Храмът „Св. Василий Блажени“ е най-посещаван в Москва

Ермитажът и белите нощи привличат гостите в Санкт Петербург

Опитайте десерта „Графски развалини”

Най-посещаваната забележителност в Москва е храмът „Св. Василий Блажени”. Той е построен за седем години в сърцето на руската столица, като изграждането му е окончателно завършено през 1561 година. Цветните му кули наподобяват огнени пламъци, а структурата на храма е уникална в света. Което го прави и любимо място за снимка наред с Кремъл, Червения площад, централния магазин ГУМ и Третяковската галерия. Ако имате повече време или изпитвате носталгия по социализма не пропускайте и мавзолея на Ленин, пред който се вият дълги опашки от желаещи да видят създателя на СССР.

И ако руската столица впечатлява със своя мащаб то Санкт Петербург ще ви грабне с аристократичния си дух. Безспорно най-голямата атракция в града е музеят „Ермитаж”, събрал съкровища и художествени произведения от цял свят. Сред най-интересните експонати за българите е златното съкровище на хан Кубрат, което се пази в златната зала, за която трябва да си купите отделен билет. С него ще можете да видите меча на хан Кубрат. Както и златните и сребърни предмети на владетеля – сервиз от 11 чаши, съдове, токи за колан, ритон, огърлица с изумруди, пръстени, монети.

Съветваме ви да си отделите цял ден за богатствата на музея, въпреки че съзнаваме, че той няма да е достатъчен. През юни можете да се насладите и на белите нощи, с които е популярен града. Атракция нощно време са вдигащите се мостове. Освен архитектурните атракции ви препоръчваме да опитате и прочутия десерт „Графски развалини” - доста обогатен вариант на познатата ни „целувка”.

 

На границата

Внасяте до 5 литра алкохол

Декларирате обаче всяка капка водка или уиски над 3 литра

Феновете, а и обикновените туристи, които пътуват към Русия, трябва да имат предвид, че в страната безплатно може да се внася до 5 литра твърд алкохол. Ако решите обаче да внесете водка, уиски или ракия над 3 литра, трябва да декларирате това количество. За всеки литър над нормата се заплаща 10 евро – за бира и вино, и 22 евро за всеки литър концентриран алкохол, включително водка. При това тези правила са валидни, независимо дали алкохолът е купен в чужбина или на Duty Free зоната на летището.

В Русия безмитно могат да се внесат до 200 къса цигари или 50 пури, или 250 грама тютюн на човек. На задължително деклариране подлежи вносът и износът на валута и пътнически чекове на стойност над 10 000 щатски долара. Не плащате мито за багажа си ако той тежи до 50 килограма и е на стойност до 1 500 евро при влизане през сухопътна граница и до 10 000 евро, при влизане в страната с въздушен транспорт през летище. Като в оценката на багажа ви влизат носените скъпи ювелирни бижута. За всеки килограм допълнително се заплаща минимум 4 евро мито на килограм.

За хранителни продукти с тегло над 5 килограма се изисква ветиринарен сертификат от страната на произход. Ако искате да посетите и Беларус по време на пътуването си, имайте предвид, че за да сторите това трябва да излезете от Русия и да влезете в Беларус от Украйна, Латвия или Естония. Тъй като границата между Беларус и Русия няма международен статут и законно се преминава единствено от жителите на двете страни.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"