Хавай - единственият американски щат с производство на кафе

Кона е най-популярният сорт на острова, 30% от продукцията остава за консумация от туристите

790 ферми с плантации

Имение за 800 хиляди долара търси своя нов земеделец

“Труд” представя поредица от публикации “Тайните на кафето”. В нея ще ви запознаваме с любопитни и малко известни факти за любимата на милиони гореща напитка. Ще има място и за новости относно добива, преработката, пазарите и модерните трендове и рецепти при консумация и сервиране на кафе. Следващата статия - идната събота!

Kога изобщо сте влизали в кафене, където и да е по света, и сте си поръчвали чаша кафе от Калифорния или Тексас? Вероятно никога. Това е така, защото Хавай е единственият щат в Америка, който отглежда кафе. Условията са подходящи, заради множеството вулкани на острова, които допринасят с минералните си почви за отглеждането на плантациите. Като отпиете чаша кафе от Хавай, ще усетите вкус на кафява захар, млечен шоколад, мед и нотки на ярък плодов аромат. Тези кафета са ярки, свежи и чисти. Те са с леко сиропирано тяло, а по-рядко срещано, но не и невъзможно е да имат и по-ярки флорални нотки на роза или плодови нотки с портокал и къпина.

Най-известното островно кафе е Кона. Може да очаквате да платите между 30 и 50 долара за половин килограм кафе, което е 2-3 пъти по-добро от всяко друго кафе на острова.

Кафето е донесено за първи път на Хаваите през 1817 г. въпреки, че тези първоначални насаждения са били неуспешни. През 1825 г. губернаторът на Оаху, вожд Боки, е бил на пътешествие през Европа и спира в Бразилия, откъдето взима няколко кафеени растения. Тези растения процъфтяват и производството на кафе скоро става широко разпространено в островите. Сортът Бърбън вероятно е донесен в Големия остров през 1828 г. и първата търговска плантация в Кауай започва работа през 1836 г. Въпреки това насажденията в района на долината Ханалей на Кауай са унищожени от насекомото по кафеените растения през 1858 г.

Единственият регион, който продължава да произвежда кафе от тези първоначални насаждения, е район Кона.
В края на 1800 г. индустрията привлича мигранти от Китай в последствие и от Япония, които идват да работят на насажденията. През 1920-те много Филипинци идват да работят в кафе фермите по време на прибирането на реколтата и на захарните тръстикови насаждения през пролетта. Кафето обаче не става изключително важно за островната икономика преди 80-те години, когато производството на захар престава да бъде достатъчно печелившо. Това предизвика подновен интерес към кафето в цялата държава.

Кафето се отглежда тук предимно по две причини - да се продава на туристи на високи цени и за кафе блендове. Ето защо намирането на чисто кафе Кона на островите е трудно.

Над 4000 дървета в двора

Туристи се втурват на турове във фермите за кафе

Продават производство в местността за 800 хил. долара

На острова един от популярните методи за интеракция на туристите са туровете на ферми за кафе. Една от най-популярните се казва Kona Earth. Фермата има над 4000 дървета Kona typica, а заедно с тях гледат и други култури, като макадамия, ананас и авокадо. Работейки като дизайнер на игри в Лос Анджелис, американецът Строун осъзнава, че животът е твърде кратък, за да го прекара в работа и решава да посети майка си на остров Хавай и опитва да отглежда кафе в района на Кона. Успява и така десетилетия по-късно има утвърден бизнес за кафе. В момента тя се продава, като съоръжения там за кафето включват триетажна плевня с площ от 3000 квадратни метра, работни помещения с вана за зърната и кухненски бокс, сушилня с площ от 1300 квадратни метра, складово помещение с контролиран климат и други. 

Цената є е 800 хиляди долара, а купувачът трябва да има желание да развие бизнеса на друго ниво, споделя собственикът й.

Факти

Червей изяжда реколтата

Традиционна за този тип климат е появата на кафееният червей. Той напада дърветата и изгризва черешките отвътре, като оставя производителите без реколта, която да ожънат.

Най-големият жив вредител на кафето е открит за първи път от 10 години преди седмица на хавайския остров Кауай, дом на най-голямата ферма за кафе в САЩ. Досега частната компания Kauai Coffee, която поддържа около 4 милиона кафеени дървета на повече от 3000 декара, не се е натъквала на вредителя, но преди седмица забелязват следи от червея по големи масиви от плантации. Островът въведе редица мерки за борба с червея, които имат известен успех, въпреки, че се появиха страхове, че намаляването на добива би довело до повишаване на и без това високата цена на Кона кафе. Кафееният бръмбар за пръв път удря Големия остров през 2010 г. Вредителят тогава нападнал много райони за отглеждане на кафе и това се отразило неблагоприятно на производството на кафе в Хавай. Някои производители отчитат до 35% спад в добива.

Региони за отглеждане 

Кона доминира репутацията на острова

Интересни вкусове

Репутацията на Хавай е доминирана от един регион - Кона. Другите региони също си струва да се проучат, още повече ако харесвате типично островно кафе с относително ниска киселинност, по-плътно тяло и по-малко плодови нотки в чашата.

Кона е най-известният регион за отглеждане на кафе в Хавай и е един от най-известният в света. Дългата история на производството на кафе е помогнала за укрепването на репутацията на региона, макар че и неговият успех е довел до погрешно използване на името и етикетиране на кафето. Според законодателството на острова всяко използване на търговската марка “100% Kona” е внимателно контролирано. Ферма на име Kona Kai в Калифорния преди това се е борила за присъждането на някакъв вид търговска марка или защита на името, но през 1996 г. изпълнителният му директор е бил признат за виновен, че е слагат в торбите си “Kona Coffee” с кафе от Коста Рика.

За разлика от много други региони в Хавай тук има по-разнообразна индустрия с над 630 ферми, произвеждащи кафе. Обикновено се управляват от отделно лице или семейства, тези ферми обикновено са с площ по-малка от 2 хектара (5 декара). Добива тук може би е най-високият на единица площ от където и да е по света, като и фермите са много по-малки от други места на Хаваите и също е обичайно да се види ръчно бране на дърветата.

На остров Кауай има само една компания, експлоатира площ от 1250 хектара за производство на кафе. Острова Оаху пък е доминиран от имението Waialua, което е с размери от около 60 хектара. Тази ферма, която започва производство в началото на 90-те години, е напълно механизирана в своите производства като и също така отглежда какао.

Острова Мауи има една голяма кафе ферма, Ka'anapali, която необичайно добавя селекция кафе от малки парцели с къщи и кафе плантации за продажба. Въпреки, че парцелите са собственост на различни хора производството на кафе се извършва централизирано. Това голямо имение е представлявало захарна плантация от 1860 до 1988 г., след което производство е преминало към кафе.

Има и още региони за отглеждане на кафе, един от тях е Кау, където производството на кафе в региона започва сравнително наскоро, след закриване на захарната фабрика през 1996 г. До 2010 г. фермерите и кооперациите в района е трябвало да пътуват до съседни райони като Пуна или Кона, за да обработват кафето след беритбата. Сега обаче е построена преработвателна станция за облекчаване на проблема. В Хамакуа кафето пристига през 1852 г. и първоначално са създадени осем плантации. Както навсякъде на острова, захарта става предпочитана култура и така кафе производството е намаляло. Въпреки това към средата на 90-те години някои ферми започват да се връщат отново към кафето.

Механизацията е невъзможна

Две причини защо кафето там е скъпо

За бране взимат 9,25 долара на час

Производителите на кафе в Хавай варират от големи предприятия и преработватели до малки семейни ферми, като средната ферма за кафе в Кона е пет акра, което означава, че много от тях са значително по-малки. Близо 790 са фермите с плантации, като 30% от кафето Кона остава на острова за консумация от туристи.
Хавайското кафе е скъпо не заради вкуса си, а защото механизацията на продукцията е невъзможна, заради хълмистите пейзажи. Това оскъпява допълнително процеса. Другият фактор е скъпият труд за бране на зърната. Според проучване на Хавайския университет в Маноа, трудът представлява 40% от оперативните разходи. Берачите на кафе на Хаваите получават минимална заплата от 9,25 долара на час.

Хавайското кафе е скъпо и защото е изключително. През 2008 г. блендът на острова Кона суит получава 97 точки на ревюто за кафе. Това е най-високата оценка, която ръководството е дало на което и да е кафе.

Материалът е изготвен с помощта на COFFERO, които можете да откриете на www.coffero.com

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Катерина Ковачева

Този уебсайт използва "бисквитки"