Хакери източили 1 млн. лв. през онлайн банкиране (обзор)

ГДБОП разби банда от 11 измамници

На въдиците им се хванали 12 жертви, отворили фишинг съобщения 

Трима остават в ареста

Агенти на ГДБОП изловиха банда от 11 измамници, източвали банкови сметки чрез достъп до онлайн банкиране. До момента срещу престъпниците са подадени жалби от 12 ограбени български граждани и фирми, загубили обща сума от 800 000 до 1 милион лева.

За да стигнат до сметките на жертвите, хакерите използвали фишинг имейли, които наподобявали банкови съобщения. Чрез тях потребителите били подмамвани да въведат отново името и паролата си от онлайн банкирането, разказа днес Асен Кунчев от киберотдела на ГДБОП.

Далаверите били извършвани от април до август 2023 г. Източените пари били прехвърляни в сметките на подставени лица - мулета. Те теглели част от парите от банкомат и ги доставяли на двама хакери, които стояли на най-горно ниво в престъпната схема. Друга част от парите отивали в борси за криптовалута, където мошениците се надявали по-лесно да ги изперат.

Полицейската акция била ръководена от Софийска градска прокуратура. С разрешение на съда криминалистите атакували едновременно 18 жилища и офиси на измамниците в София, Варна, Казанлък и Самоков, както и в две села - Железница и Медковец. Иззети са мобилни телефони, компютри, флаш памети и документи.

Трима от задържаните са зад решетките за 72 часа и ще се иска от съда да им наложи постоянен арест. Други седем от мулетата в бандата са пуснати срещу гаранции от 5000 до 10 000 лева, а осмото - срещу “подписка”.

Днес от полицията в Разград съобщиха, че 33-годишна жена е станала жертва на абсолютно същата фишинг измама. Дамата получила на електронната си поща фалшиво съобщение от банка, че трябва да актуализира данните на сметката и дебитната си карта. Тя изпълнила указанията и на другия ден разбрала, че са ѝ откраднали 4000 лв.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"