Хакерка ужили 106 млн. души в САЩ и Канада

Заподозряната се издала, като се похвалила във форум

Лични данни на около 100 милиона американци и 6 милиона канадци са били откраднати при хакерска атака срещу компанията за финансови услуги Capital One, предаде Би Би Си.

Съобщението направи самата фирма, след като в понеделник бе арестувана заподозряна извършителка - 33-годишната Пейдж Томпсън, която е била изправена пред съд в Сиатъл.

Capital One е сред най-големите издатели на кредитни карти в САЩ и обслужва и търговски банки.

Компанията посочи, че пробивът е бил открит на 19 юли и включва имена, адреси и телефонни номера на кандидатствали за кредитните є карти, но не и самите номера на картите. Имало е достъп и до номерата на социалните осигуровки на около 140 000 души и свързани с тях номера на 80 000 банкови сметки в САЩ и на около 1 милион номера за социални осигуровки в Канада.

Освен имена и рождени дати, хакерката успяла да се сдобие с кредитни досиета, баланси и история на плащанията.

Правосъдното министерство на САЩ съобщи, че заподозряната е бивш софтуерен инженер, свързан с бранша, която се похвалила във форума GitHub за извършеното и на 17 юли един от потребителите е предупредил органите на реда. Томпсън е арестувана с обвинения за компютърна измама и злоупотреба, за което може да бъде наказана с до 5 г. затвор и 250 000 долара глоба.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"