"Хамас" прие предложението на САЩ за преговори за освобождаване на израелските заложници

"Хамас" е приела предложението на САЩ за започване на преговори за освобождаване на израелски затворници, включително военнослужещи и мъже, съобщава Ройтерс, цитирайки представител на палестинската групировка

Тя се е отказала от искането си Израел първо да се ангажира с постоянно прекратяване на огъня, преди да подпише споразумението, казал източникът на Ройтерс при условие за анонимност, тъй като преговорите са поверителни.

Очаква се те да започнат 16 дни след началото на първия етап от споразумението за прекратяване на ивицата Газа.

Ако Израел също приеме предложението на САЩ за преговори, то в бъдеще това може да доведе до разработването на рамково споразумение и в крайна сметка да доведе до края на войната в ивицата Газа, смята събеседникът на агенцията.

Предложението на САЩ предвижда на първия етап временно прекратяване на огъня, изтегляне на израелските войски и доставка на хуманитарна помощ в ивицата Газа, докато страните обсъждат преминаването към втората фаза на плана.

Междувременно, десетки хиляди демонстранти излязоха снощи по улиците на Израел с призиви към правителството да сключи примирие в ивицата Газа, за да ускори освобождаването на държаните от радикалната палестинска групировка заложници.

"Споразумение веднага!", скандариха протестиращите, някои от които имаха сблъсъци с полицията. Местни медии съобщават, че има арестувани.

Организаторите на протеста за пореден път се опитаха да упражнят натиск въру правителството на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да сключи сделка с "Хамас" за прекратяване на огъня.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"