„Хамас” ще възкръсне „като феникс“ от пепелта, казва лидерът в изгнание

Историята на Палестина е съставена от цикли

Лидерът на „Хамас” в изгнание Халед Мешаал каза, че палестинската групировка ще се въздигне "като феникс" от пепелта въпреки тежките загуби по време на една година на война с Израел и че продължава да набира бойци и да произвежда оръжия, съобщава Reuters.

Една година след атаката на „Хамас”, която предизвика войната, Мешал оформи конфликта с Израел като част от по-широк разказ, обхващащ 76 години, датиращ от това, което палестинците наричат ​​„Накба“ или „катастрофа“, когато много хора бяха разселени по време на войната от 1948 г., които съпътстват създаването на Израел.

„Историята на Палестина е съставена от цикли“, каза Мешал. „Преминаваме през фази, в които губим мъченици (жертви) и губим част от военните си способности, но след това палестинският дух се издига отново, като феникс, благодарение на Бог.“

Мешаал, който оцелява след израелски опит за убийство през 1997 г., след като е инжектиран с отрова, и е лидер на „Хамас” от 1996-2017 г., каза, че ислямистката въоръжена групировка все още е в състояние да устройва засади срещу израелските войски.

„Хамас” също изстреля четири ракети от Газа в понеделник сутринта, годишнината от атаката на „Хамас” срещу Южен Израел, която предизвика войната. Всички бяха прихванати.

„Загубихме част от нашите боеприпаси и оръжия, но „Хамас” все още набира млади мъже и продължава да произвежда значителна част от своите боеприпаси и оръжия“, каза Мешаал.

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху отказа да коментира изказванията на Мешаал.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"