Най-скъпите ястия по заведенията в света
Талиатели с трюфели за $130
ресторант „Мелиса“, Лос Анджелис
Kopi Luwak
Кафе за
$90 чашката
Азиатските циветки са симпатични животинки, приличащи на котки, които живеят в Суматра, Ява и Бали. Те се хранят с цели кафени зърна с обвивката им. За най-скъпото кафе в света се използват изпражненията на тези животни. Защо? След като е преминало през храносмилателния тракт на циветката, кафето вече има по-къси пептидни вериги и повече свободни аминокиселини. Самите зърна се измиват, изпичат и сваряват на кафе. Познавачите твърдят, че вкусът му е уникален.
Шоколадов трюфел
за $250
La Madeleine au Truffle, сладкарница Knipschildt Chocolatier,
Норуок, Кънектикът
Сирене на грил за $214
верига „Серендипити 3“,
Ню Йорк
Хотдог
за $2300
ресторант “№230, Пето авеню -
най-добре отоплената покривна тераса в Ню Йорк
Ако изпратите предизвестие поне 48 часа по рано, на този ресторант – тераса ще ви сервират най-скъпия хотдог в света. Основата е хлебче бриош, обилно намазано с бяло масло от трюфели. Кренвиршът е направен от мляно японско мраморно телешко месо, предварително изсушено в продължение на 60 дни с добавка от черен трюфел. Добавя се органичен кетчуп със шафран, френска горчица от Чару, лук от Видалия, карамелизиран в Дом Периньон, отлежал 100-годишен балсамов оцет, домашно кисело зеле, леко наръсено с шампанско „Кристал” и платинен хайвер Осетра и украса от ядливо златно фолио.
Пица за $204 200
Пица „Роял“, ресторант „Пиершик“, Дубай
Дубай е прочут с разточителния си разкош, но тази пица минава всякакви граници – тя е най-скъпата в света, а може би и във Вселената. Защо? Покрита е с настъргани бели трюфели, черни трюфели от френската област Перигор, могра шафран от Кашмир, фоа гра от Гаскония, ирански бял алмас хайвер (най-скъпия в света), и черен хайвер от белуга, изкиснати в шампанско „Дом Перньон”, японски гъби мацутаке. Мегапицата е украсена с две унции ядливо златно фолио. Само цената на съставките възлиза на 125 000 долара. А дали комбинацията им е вкусна? На кого ли му пука...
Мелба
за $1,000
„Златен разкош“,
верига „Серендипити 3“,
Ню Йорк и Лас Вегас
Това е най-известното скъпо ястие на Америка – мелба „Златен разкош”. Мелбата е сътворена за отпразнуването на 50-годишнината на ресторанта от веригата „Серендипити 3” в Ню Йорк през 2005 г. С цената си от $1000 е официално вписан като най-скъпия сладолед в света.
Какво толкова има в него? Три топки ванилов сладолед от Хаити с добавка на ванилия от Мадагаскар. Покрит е с 24-каратово златно фолио и полят с Amedei Porcelana – най-скъпия черен шоколад в света, произвеждан ръчно в Тоскана, Италия. Наръсен с парченца шоколад Chuao от Венецуела и захаросани плодове от Париж. Съдържа още обвити в златно фолио бадеми, шоколадови трюфели, череши, глазирани с марципан. Придружава се от малка купичка с обезсолен черен хайвер, залят със сок от маракуя, портокал и коняк Арманяк. Обилната украса от златно фолио е ядлива.
Хамбургер
за $5000
Fleur Burger 5000,
ресторант „Фльор, Лас Вегас