Хамилтън спечели дуела с Фетел в Испания

Люис Хамилтън се завърна с гръм и трясък в битката за титлата във Формула 1. Асът на „Мерцедес“ спечели зрелищен дуел със Себастиан Фетел („Ферари“), за да си осигури победата в Гран при на Испания - втора за него през сезона и общо 55-а в кариерата му.

Още в първите метри на състезанието на пистата „Каталуня“ британецът пропиля първата си стартова позиция. Бавното му потегляне позволи на Фетел да мине отпред, а зад тях се разрази буря от катастрофи. Кими Райконен (“Ферари“) и Макс Верстапен (“Ред Бул“) отпаднаха след сблъсък помежду си. Другият пилот на „Мерцедес“ Валтери Ботас се задържа в гонката, колкото да осигури на Фетел шанс да му направи изпреварване шедьовър, а малко по-късно претърпя първото си отпадане за сезона след рядка повреда в двигателя на шампионите.

Спирането му, както и сблъсъкът между Кевин Магнусен („Хаас“) и Даниил Квят („Ред Бул“) не доведоха до излизане на кола за сигурност и това помогна на Фетел да задържи аванса си начело на колоната. „Мерцедес“ обаче успяха да надхитрят „Ферари“ на техен терен - в стратегията. Хамилтън получи меки гуми по-рано и започна да топи разликата, а „скудерията“ закъсня. Така британецът догони и изпревари Фетел, който малко по-рано го бе затворил решително на излизане от бокса. В гаража на италианците се надяваха, че гумите на Люис ще се скапят, но те издържаха до финала.

„Ето такива трябва да са състезанията - заяви победителят след финала. - Себ беше много бърз и през цялото време бе невероятно близо до мен. Но точно това ми носи удоволствие.“

Така Хамилтън вече има 98 точки в генералното класиране, а Фетел остана лидер със 104 т.

„Тръгнах добре и бях много щастлив, че успях да го изпреваря - призна германецът. - Отборът направи всичко възможно, но Люис ни победи.“

На подиума в Испания се качи и Даниел Рикардо (“Ред Бул“), който се опази от неприятности през цялата гонка. След него се наредиха пилотите на „Форс Индия“, а „Торо Росо“ също успя да вкара и двете си коли в първата десетка.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"