Хванаха членове на ловно сдружение да бракониерстват

ДГС Елена предприе засилени мерки за контрол над лова след дръзки набези на бракониери

Държавно горско стопанство Елена предприе засилени мерки за контрол над лова след установени дръзки набези на бракониери в навечерието на новия ловен сезон за дива свиня. В две поредни нощи служители на ДГС Елена, съвместно със специалисти от Изпълнителната агенция по горите предотвратяват бракониерски лов в ловните полета в землището на с. Сливовица, община Златарица. Горските стражари са разкрили нарушение благодарение на организирана акция в региона, инициирана от директора на ДГС Елена инж. Иван Пашов. Инспекторите забелязали автомобил, осветяващ периферията на горска територия, след което предприели проверка. При извършената инспекция те установили, че едно от лицата държи заредено оръжие в джипа с монтирани термоприбори и че бракониерите нямат разрешително за лов. Нарушителите са санкционирани с актове за нарушение на Закона за лова и опазване на дивеча, а автомобилът, оръжието и забранените устройства са задържани.

Ден по-късно инспекторите установили други две лица с извадено от калъфите оръжие и употреба на забранени осветителни съоръжения, отново в землището на с. Сливовица, община Златарица. При проверката е установено, че същите нямат издадено разрешително за лов. Оръжията са задържани, а на нарушителите са съставени актове по ЗЛОД.

Двама от нарушителите са членове на местното ловно сдружение в Златарица, един е член на ловно сдружение в Горна Оряховица, а четвъртият във Велико Търново. По нареждане на директора на ДГС Елена инж. Иван Пашов са предприети мерки за засилване на контрола върху ловните дейности в следващите седмици. Няколко служители на горското стопанство са ангажирани да патрулират съвместно с инспекторите от Изпълнителната агенция по горите, а друг служител на стопанството ще участва в проверки на оръжията на членове на ловни дружинки съвместно с представители на служба КОС към МВР.

Съгласно правомощията си директорът на ДГС Елена ще предложи бракониерите да бъдат изключени от състава на ловното сдружение в Златарица на заседание на управителния му съвет. Освен това горското стопанство свиква ловен съвет през следващата седмица. На него са поканени всички заинтересовани страни, МВР, както и местното ловно сдружение, чиито членове са хванати в бракониерство. На ловния съвет ще бъде разгледано предложение да бъде наложена забрана на сдружението за ползване на дивеча в ловностопанския район за срок от една до три години.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, "Труд news", Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"