„Хизбула” обещава да отмъсти на Израел за смъртоносните експлозии на пейджъри в Ливан

При атаката загинаха девет души, включително 8-годишно дете

Стотици пейджъри, носени от  членове на Хизбула  в Ливан, се взривиха почти едновременно във вторник в безпрецедентна атака, която надминава поредица от тайни убийства и кибератаки в региона през последните години по своя обхват и изпълнение, съобщава CNN.

Подкрепяната от Иран въоръжена групировка заяви, че безжичните устройства са започнали да експлодират около 15:30 ч. местно време при целенасочена израелска атака срещу нейните агенти.

При атаката загинаха девет души, включително 8-годишно дете, и бяха ранени около 2800 души.

Израел стои зад нападението, което е съвместна операция между израелската разузнавателна служба Мосад и израелската армия, пише още CNN. Ливанското правителство осъди атаката като "престъпна израелска агресия".

Израелската армия, която участва в двустранни удари с „Хизбула” от началото на войната с подкрепяната от Иран палестинска въоръжена групировка „Хамас” в Газа миналата година, отказа да коментира публично експлозиите.

Пейджърите, които експлодираха, бяха нови и бяха закупени от „Хизбула” през последните месеци, каза източник от ливански служби за сигурност пред CNN.

Пейджърите, използвани за  атакуване  на членове на ливанската въоръжена групировка "Хизбула", са произведени от базиран в Унгария дистрибутор, BAC Consulting KFT, според тайванския производител Gold Apollo.
Множество изображения, споделени в социалните медии, изглежда показват повредени пейджъри Gold Apollo.

"Тези пейджъри вероятно са били модифицирани по някакъв начин, за да предизвикват подобни взривове – размерът и силата на експлозиите показват, че не става дума само за батерията", казва Мико Хипонен, специалист по изследвания в софтуерната компания "УитСикюър" (WithSecure) и съветник на Европол по въпросите на киберпрестъпността.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"