„Хиляда и един“ с голямата награда от кинофестивала „Сънданс“

Драмата разказва за бедна самотна майка в Ню Йорк

Първото присъствено издание на събитието от 2020 г.

Отличието на публиката за документална продукция взе “20 дни в Мариупол”

Драмата “Хиляда и един” (“A Thousand and One”) спечели голямата награда на журито на кинофестивала “Сънданс”. Тазгодишните победители бяха обявени на церемония в Парк сити, щата Юта. “Хиляда и един” разказва историята на бедна, самотна майка и нейния син в Ню Йорк.

Филмите бяха оценявани от сценариста Джеръми О. Харис, режисьорката Елайза Хитман и актрисата Марли Матлин. Просълзен Харис каза, че сам е поискал да бъде дадена голямата награда на журито на “Хиляда и един” и на неговата сценаристка и режисьор Ей Ви Рокуел.

“Никога не съм виждал живот, толкова подобен на моя, представен с толкова нюанси и нежност”, каза Джеръми Харис.

“Going to Mars: The Nikki Giovanni Project” спечели награда за документален филм.

Призът за документален филм бе присъден на “Going to Mars: The Nikki Giovanni Project”. Отличието на публиката за документална продукция взе “20 дни в Мариупол”. Tя е разказ от първо лице за началните дни на руското нахлуване в Украйна. Той е съвместен проект на Асошиейтед прес и “Фронтлайн'", като в него са използвани 30 часа кадри, които журналистът от осведомителната агенция Мстислав Чернов и негови колеги са заснели в обсадения украински град, преди да бъдат прибрани оттам.

Няколко от миналогодишните победители на фестивала преди дни бяха номинирани за наградите “Оскар”, включително документалните филми “Навални” и “Всичко, което диша”.

На тазгодишното издание на “Сънданс”, което е първото в присъствен формат от 2020 г. насам, дебютираха 111 пълнометражни и 64 късометражни филма. “Вече мислим за следващото издание”, заяви главният изпълнителен директор Джоана Висенте.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"