Хоакин Финикс - Жокера се завръща

Един от най-очакваните и обсъждани филми на годината, продължението на суперхита „Жокера“ ще бъде премиерно представено на филмовия фестивал във Венеция, който започва на 29 август, а скоро след това го очакваме по кината и у нас. Магнетичният Хоакин Финикс, който получи „Оскар“ за първия филм, се завръща в главната роля и очакванията към него са повече от големи. Този път известният комиксов герой ще се забърка в зрелищна любовна история с поп звездата Лейди Гага, която напоследък все по-настоятелно се е насочила към кариера в Холивуд.

Втората част на филма на режисьора Тод Филипс е озаглавен "Жокера: Лудост за двама" Филмът ще се фокусира върху приключенията на психично болния Артър Флек (Хоакин Финикс) с Харли Куин, като в ролята ще се въплъти Лейди Гага. Очакванията на публиката и на критиците са, че продължението също ще постигне големи успехи в кината, както се случи с първата продукция.

Базиран на едноименния герой от „Ди Си Комикс“, филмът завладя публиката по цял свят през 2019 г. и влезе в историята на боксофиса, превръщайки се в първия филм с рейтинг R (18+), събрал над 1 милиард долара приходи. За тази роля Хоакин Финикс си заслужи и статуетка „Оскар“ за най-добър актьор. Филмът спечели "Златен лъв" на международния филмов фестивал във Венеция и бе номиниран за 11 награди "Оскар".

Преди да покаже зловещи моменти от ежедневието на двамата герои, трейлърът започва с гласа на Харли, която казва на Флек "Когато за първи път видях Жокера - когато видях теб - за първи път в живота си не се чувствах сама". Следващите сцени представят двойката, която танцува и се забавлява със своите лудории, като Куин изглежда подкрепя Жокера в неговите действия, свързани с насилието. "Можеш да правиш всичко, което искаш... ти си Жокера", казва му тя. В предишни продукции Харли Куин е играна от две други емблематични красавици - Кейли Куоко и най-актуалната холивудска актриса през последните години - Марго Роби, така че задачата на Лейди Гага да ги достигне хич не е лесна.

С тази, и други скъпи и хитови продукции, през последните години Финикс си заслужи репутацията на най-ексцентричния и неконвенционален голям актьор на нашето време.  На 49 години вече е смятан за един от най-великите актьори на своето поколение. Хоакин е и най-странната суперзвезда в света на сериозното кино - почти не ползва компютри и интернет и няма профили в социалните мрежи. Изявява се като активист за правата на животните и поддържа каузи, свързани с PETA, “Червеният кръст” и “Амнести Интернешънъл”. Но феновете му няма как да знаят това, защото той просто отказва да се подвизава във Facebook или Х.

В последното десетилетие той направи някои от най-изключителните и качествени мъжки роли в киното – в “Учителят”, “Вроден порок”, “Тя”. Преди това беше демонстрирал огромния си талант в “Гладиатор”, “Следите” и “Walk the Line”.

Хоакин Финикс обича физическите трансформации за роля. В “Жокера” бе слаб и болнав, във “Вроден порок” е типичното хипи, в “Учителят” е изкривен и изтерзан. Но в “You Were Never Really Here” беше масивен и заплашителен. В този филм Финикс играе Джо - бивш морски пехотинец и агент на ФБР, който познава добре болката и сега изкарва прехраната си като спасява млади девойки от смъртоносната хватка на сексуалното робство. Изпълнението на Финикс беше описано от критиката като “наситено с насилие”.

През 2023-та Финикс направи една от най-важните роли в кариерата си, влизайки, в образа на Наполеон Бонапарт в едноименния исторически военен епос на година, от кино майстора Ридли Скот. Още по време на снимките Скот каза, че е пренаписал „проклетия” сценарий заради уникалния талант на главния си актьор. За разлика от безапелационния успех на „Жокера“ обаче, „Наполеон“ предизвика разнопосочни реакции сред публиката и критиката и не се превърна в кинохит.

Част от зрителите описаха биографичния филм като “грандиозна” и “красива” продукция. Но други са разочаровани, че има исторически неточности. “Не, не ми хареса. Жалко е да похарчиш толкова много пари за такава продукция, пълна с лъжливи истории", казваха други зрители.

За предстоящия филм "Жокера: Лудост за двама" обаче очакванията са да постави нови рекорди и съдейки по успеха на първата част, не е никак невъзможно това да се случи. Предстои да разберем след края на лятото.

 

Прави още по-добра роля във втората част

Мисля, че  "Жокера: Лудост за двама" е нещо, което всеки трябва да изпита в кината. Филмът има танци и невероятна актьорска игра, така че си заслужава да се види на голям екран. Хоакин Финикс е ненадминат актьор и прави още по-добра роля, отколкото в първата част – ако това изобщо е възможно. Изцяло се слива с образа, просто му вярваш изцяло. Възхищавам му се и за мен беше чест.

Певицата и актриса Лейди Гага

 

Най-специалният и проникновен актьор

Хоакин е вероятно най-специалният и проникновен актьор, с когото някога съм работил. Няма нищо общо с конвенционалните актьори. Не го прави нарочно, а действа по интуиция. Ако нещо го отегчава, веднага ще разберете. Той направи образа на Наполеон специален и постоянно задаваше въпроси.  В „Жокера“ направи  изключителна роля и заслужава друго отношение за огромната работа, която свърши по този филм. Не си представям друг изпълнител в този образ и се радвам, че именно той е Жокера в моя филм. 

Режисьорът Тод Филипс

 

Рядко се среща такъв талант

Хоакин е чудесен актьор и приятел. В началото на миналото десетилетие се снимахме заедно в съспенс трилъра на М. Найт Шаямалан “Следите” и имам само добри впечатления от него. Рядко се среща такъв талант. Още в “Гладиатор” на Ридли Скот той доказа, че е нещо специално. Сега е в положение да си избира сценариите и дотук няма грешка. С удоволствие бих го режисирал скоро в мой филм.

Актьорът и режисьор Мел Гибсън

Смъртта на брат му потриса Холивуд

Финикс винаги е държал сериозна дистанция от медиите и никога не е бил типичната холивудска знаменитост. Това се дължи на една добре известна травма от неговата младост. Финикс все още не може да преглътне начина, по който медиите отразиха трагичната смъртта на брат му Ривър Финикс от свръхдоза през 1993 година. По това време Ривър е млада звезда и един от най-перспективните актьори на Америка. Той умира на 23-годишна възраст пред клуба на Джони Деп “Viper Rooms” и хвърля в потрес цял Холивуд. Смъртта на Финикс  вдъхновява безчислени репортажи, материали и истории в медиите и артистичните среди. Това дълбоко повлиява на Хоакин, който така и не прегръща културните стереотипи на типичните западни знаменитости.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"