Хоакин Финикс - Луд за връзване

Най-странната суперзвезда на киното Хоакин Финикс се завърна в българските салони. И то как - с главна роля в продължението на “Жокера”. Оригиналният филм стана мегахит и направи над един милиард долара от продадени билети по света. Втората част се казва “Жокера: Лудост за двама”, а Финикс си партнира с певицата Лейди Гага. Феновете се надяват, че дори тя няма да успее да опропасти неговото изпълнение и самото произведение като цяло.

“Жокера” беше самостоятелен филм за прочутия комиксов персонаж, решен в духа на топ творби като “Шофьор на такси” и “Кралят на комедията” на Мартин Скорсезе. Филмът спечели “Златен лъв” във Венеция и още тогава се заговори за изумителното изпълнение на Хоакин Финикс, който продължава да е в сериозна серия от актьорски подвизи с “Тя”, “Учителят”, “Вроден порок” и “Ти никога не беше тук”. Но след първоначалната екзалтация се появиха дежурните либерални гласове, които решиха да заклеймият поредния “лош бял мъж”. Сега пък много хора не са доволни от продължението, заради елементи на мюзикъл вътре.

Журналисти и критици смятат, че “Жокера”, изигран от Финикс, чества образа на “гневния бял мъж” в “токсичната епоха на Тръмп”. Това провокира дори дистанцирания по традиция актьор да избухне срещу медиите и да си излезе по време на интервю след въпрос дали няма да вдъхнови насилие с тази роля. После той обясни, че не е работа на артистите да мислят как едно художествено произведение ще се отрази на по-нестабилни умове и добави, че “Жокера” всъщност отваря дебат за психическото здраве и насилието. Този разказ продължава и във втората част.

Либералната истерия само добави детайли към поп-културния ореол около ролята на Финикс. Във филма той е заплашителен и изкривен, трагикомичен и преобразен. Като версия на Травис Бикъл от “Шофьор на такси” за епохата на комиксовото кино и социалните мрежи.

“Жокера” бе изключително умен кариерен ход за Финикс. Той е страстно привързан към своето творчество като актьор и музикант и в същото време прави впечатление на човек, който е отделен от реалността и отказва да участва в обществото. Три седмици преди да навърши 50 години, Хоакин е смятан за един от най-завършените актьори на своето поколение.

Финикс винаги е държал сериозна дистанция от медиите и никога не е бил типичната холивудска знаменитост. Това се дължи на една добре известна травма от неговата младост. Финикс все още не може да преглътне начина, по който медиите отразиха трагичната смърта на брат му Ривър Финикс от свръхдоза през 1993 година. По това време Ривър е млада звезда и един от най-перспективните актьори на Америка. Той умира на 23-годишна възраст пред клуба на Джони Деп “Viper Rooms” и хвърля в потрес цял Холивуд. Хоакин, който тогава е на 19 години, звъни в полицията, за да извика спешна помощ. Смъртта на Финикс оставя траен отпечатък в шоубизнес културата през онази епоха и вдъхновява безчислени репортажи, материали и истории в медиите и артистичните среди. Това печално събитие дълбоко повлиява на Хоакин, който израства като актьор, но така и не прегръща културните стереотипи на типичните западни знаменитости.

Все пак той стъпи накриво с главна роля в епоса “Наполеон” на сър Ридли Скот, приет на нож от киноманите. Още по време на режисьорът съобщи, че е пренаписал “проклетия” сценарий заради уникалния талант на главния си актьор. “Хоакин няма нищо общо с конвенционалните актьори. Не го прави нарочно, а действа по интуиция. Ако нещо го отегчава, веднага ще разберете.

Той направи образа на Наполеон специален и постоянно задаваше въпроси. Трябваше да пренапиша проклетия сценарий, защото с Хоакин няма как да играеш по правилата и да залагаш на комфортното. С него се фокусирахме върху Наполеоновите войни. Уважих неговите желания и творчески търсения. Образът стана по-добър и по-голям. Хоакин е вероятно най-специалният и проникновен актьор, с когото някога съм работил”, каза Скот.

Мрази социалните мрежи

Финикс си заслужи репутацията на най-ексцентричния и неконвенционален голям актьор на нашето време. Хоакин е и най-странната суперзвезда в света на сериозното кино, почти не ползва компютри и интернет и няма никакви профили в социалните мрежи. Той се изявява като активист за правата на животните и поддържа каузи, свързани с PETA, “Червеният кръст” и “Амнести Интернешънъл”. Но феновете му няма как да знаят това, защото той просто отказва да се подвизава във Facebook, Instagram и Twitter.

 

Прави по-добра роля във втора част

Мога да кажа, че работата с Финикс е лека и приятна, като “бриз”. Наистина ми хареса, беше напълно различно прежи­вяване от всяко друго, което съм имала съм имала с друг актьор. Той е невероятно разкрепостен и свободен на сцената, и извън нея. Хоакин е ненадминат актьор и прави още по-добра роля, отколкото в първата част - ако това изобщо е възможно. Изцяло се слива с образа, просто му вярваш изцяло. Възхищавам му се и за мен беше чест.

Певицата и актриса Лейди Гага

 

 

Силен и в същото време уязвим

Хоакин Финикс е изключителен актьор и аз много се възхищавам на неговата оригиналност на екран - това е нещо, което се вижда все по-рядко. Той носи в себе си странна комбинация от сила и уязвимост и е много забавно да го гледаш - защото в един момент ти разтапя сърцето, а в следващия момент му се възхищаваш, че е толкова силен и решителен. Той носи в себе си Ин и Ян, което го прави многопластов.

Актьорът Джон Траволта

 

 

Необикновен актьор, действа по интуаиция

Хоакин е вероятно най-специалният и проникновен актьор, с когото някога съм работил. В “Жокера” направи изключителна роля и заслужава друго отношение за огромната работа, която свърши по този филм. Не си представям друг изпълнител в този образ и се радвам, че именно той е Жокера в моя филм.

Режисьорът Тод Филипс

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"