Холивудския филм „Дух“ става мюзикъл на сцената в НДК

Българска версия на хитовата лента с Патрик Суейзи и Деми Мур

Лилия Илиева-Михайлова и Калоян Николов са в главните роли

На 12 ноември в зала 1 на НДК е софийската премиера на мюзикъла „Дух“ – история за вечната любов, изкуплението и надеждата, вдъхновена от едноименния филм.

Оригиналният филм „Дух“ (1990), с участието на Патрик Суейзи в ролята на Сам, Деми Мур като Моли и Упи Голдбърг в ролята на медиума Ода Мей Браун, се е превърнал в класика. Мюзикълът улавя същността на тази вълнуваща история и внася нова енергия и емоция на сцената, коментират от екипа.

Композитори са Дейвид Шварц и Глен Бърнс, а за написването на либретото към тях се присъединява Брюс Джоб. Лицензът за сценично изпълнение в България е предоставен на Държавната опера във Варна от R&H Theatricals.

Милица Гладнишка е контактьора с духове Ода Мей Браун.

„Основното в нашата постановка е един генерален проблем на съвремието ни – балансът между материя и дух. Мюзикълът провокира разум и чувства, религиозност и атеизъм, задава въпроси и търси отговори. Любовната история надхвърля нашето измерение и надскача стандартните граници на взаимоотношенията и възприятията ни. Противопоставя прошка и отмъщение, сила и безпомощност, материя и духовност. Помага ни да се запитаме какво е любовта и какви са нейните граници, какво място ѝ е отредено в съвременния дигитален, материалистичен свят, какво се случва след смъртта и краят ли е тя“, коментира режисьор-постановчикът Сребрина Соколова.

Сценографията е на Петко Тачев, а костюмите – на Ася Стоименова. Хореограф е Надя Димокова. Участва оркестърът на Държавната опера във Варна, под диригентството на Страцимир Павлов.

Ролите на Моли и Сам са поверени на Лилия Илиева-Михайлова и Калоян Николов. Милица Гладнишка влиза в ролята на контактьора с духове Ода Мей Браун.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"