Хората се влюбват в изкуствен интелект

Управляваните от чатботове сексуални взаимодействия могат да предложат безопасна алтернатива

Романтичните спътници могат да спасят някого от самотата, но имат и тъмна страна

През последното десетилетие виртуалните асистенти, захранвани от изкуствен интелект (ИИ), като Siri на Apple и Alexa на Amazon, станаха неразделна част от технологии като смартфони и социални медии. Съвсем наскоро се появи нов тип човекоподобни чатботове: ИИ романтични спътници. Чатботовете са базирани на ИИ програми, които взаимодействат с хората чрез текст, глас и изображения.

Понастоящем над 100 базирани на ИИ приложения - като myanima.ai, Eva AI, Nomi.AI и Replika - предлагат романтични и сексуални спътници с широки възможности за персонализиране, включително физически и личностни характеристики. Проявявайки забележителен реализъм, адаптивност и интерактивна плавност, тези чат ботове с изкуствен интелект могат прогресивно да се развиват чрез разговор, като фино настройват своите отговори, за да отговарят на интересите, нуждите и стиловете на комуникация на потребителите.

Съвременните ИИ чатботове имат все по-човешки качества, които повишават склонността на потребителите да се ангажират и да формират емоционални връзки - дори до точката на влюбване. Изострена от пандемичните ограничения на COVID-19, самотата накара повече хора да използват ИИ като заместител на съветници, приятели и романтични партньори.

Романтични заместители на партньори

Изследванията показват, че чатботовете могат да предложат приятелство, да облекчат самотата и да засилят положителните емоции с подкрепящи съобщения. Чатботовете също така предоставят пространство без преценка за открити разговори и съвети, когато другите ресурси са оскъдни. Хората също могат да образуват интимни и страстни връзки с ИИ, които са подобни на човешките взаимоотношения. Изненадващо, изглежда, че няма разлика в удоволствието, сексуалната възбуда и емоционалната реакция, независимо дали участниците вярват, че взаимодействат с човек или чатбот. Едно проучване дори показа, че хората чувстват по-силна емоционална връзка с чатботовете в сравнение с по-малко отзивчивите хора по време на разговор.

Изследванията многократно показват, че хората могат да образуват истински емоционални връзки с ИИ, дори и да признаят, че това не е „истински“ човек. Въпреки че много хора изглежда извличат психологически ползи от използването на чатботове, потенциално вредните последици от тези взаимоотношения остават неясни.

Романтичните чатботове са програмирани да предлагат уникална форма на приятелство, с постоянна наличност и безпроблемни взаимодействия, като същевременно се избягват конфликти и необходимостта от компромис. Това поражда опасения относно въздействието върху очакванията на потребителите по отношение на човешките романтични и сексуални взаимоотношения.

Романтичните чатботове могат да възпрепятстват развитието на социални умения и необходимите корекции за навигиране в отношенията в реалния свят, включително емоционална регулация и самоутвърждаване чрез социални взаимодействия. Липсата на тези елементи може да попречи на способността на потребителите да култивират истински, сложни и реципрочни взаимоотношения с други хора; междучовешките взаимоотношения често включват предизвикателства и конфликти, които насърчават личното израстване и по-дълбоките емоционални връзки.

Персонализиращият се характер и постоянната наличност на ИИ спътници също могат да доведат до социална изолация и емоционална зависимост. Изследователите предполагат, че широката ангажираност с виртуални спътници може да накара хората да се оттеглят от непосредствената си среда и да намалят мотивацията си да изградят нови, значими социални връзки. Потребителите също могат да започнат да разчитат прекалено на тези цифрови обекти за емоционална подкрепа, приятелство или задоволяване на сексуални нужди.

Забележителен пример се случи през 2023 г., когато Replika премахна възможностите за сексуална ролева игра на своите ИИ спътници. Тази промяна значително промени личността на съществуващите реплики, причинявайки значително безпокойство на потребителите. Много потребители се чувстват предадени и отхвърлени и съобщават за дълбоко чувство на загуба. Поради недоволството, Replika бързо възстанови функционалността за съществуващите потребители.

Интимно наблюдение

През 2023 г. анализ на сигурността на Mozilla Foundation на 11 популярни чатбот приложения разкри тревожни проблеми с поверителността. Повечето приложения могат да споделят или продават лични данни, като половината не позволяват на потребителите да изтрият информацията си.

Още по-притеснително е, че много от тези приложения са пълни с хиляди тракери, които следят активността на потребителите на техните устройства за маркетингови цели. Друго скорошно проучване на 21 приложения за романтично приятелство с изкуствен интелект разкрива подобни опасения относно поверителността.

Подобряване на романтичното благополучие

Въпреки че все още се появяват емпирични данни, управляваните от ИИ сексуални взаимодействия могат да предложат безопасна алтернатива с нисък риск на сексуалните и романтичните връзки. Романтичните и сексуални чатботове са особено обещаващи за хора, които изпитват големи предизвикателства при установяването на задоволителни романтични връзки поради болест, тежка загуба, сексуални затруднения, психологически бариери или двигателни увреждания. ИИ технологиите също могат да бъдат използвани за сексуално и романтично изследване сред маргинализирани общности или сред индивиди, които са социално изолирани.

Освен това чатботовете могат да се използват като инструмент за романтична социализация и изследване, като помагат на хората да създадат връзки и да подобрят уменията си за взаимодействие. Например, изследванията показват тяхната ефективност за подобряване на емоционалната комуникация между двойки на дълги разстояния, докато текущите проучвания изследват потенциала им да помогнат на хората да се справят със стреса от призраци в приложения за запознанства.

Въпреки обещаващите клинични приложения, настоящите сексуални изследвания върху използването на чатботове се фокусират главно върху образованието за сексуално здраве, като обхващат теми като полово предавани инфекции и репродуктивно здраве.

Текущият напредък в ИИ технологиите бележи нова ера за интимни романтични и сексуални връзки. Чатботовете могат да предложат персонализирани романтични и емоционално удовлетворяващи взаимодействия, с обещаващи възможности за облекчаване на самотата, подобряване на романтичните умения и предоставяне на подкрепа на тези, които се борят с интимността.

Те обаче повдигат и проблеми с поверителността и важни етични опасения, които подчертават необходимостта от образован, информиран от изследвания и добре регулиран подход за положително интегриране в нашия романтичен живот. Но настоящите тенденции показват, че спътниците на ИИ са тук, за да останат.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Livescience.com

Този уебсайт използва "бисквитки"