Храненето влияе на психичното здраве

Храненето оказва влияе върху множество аспекти на здравето, включително теглото, спортната форма и риска от хронични заболявания, в това число сърдечно-съдови, диабет и др. Някои изследвания твърдят, че то може да повлияе и върху състоянието на психичното здраве.
 
Тревожността и депресията са сред най-често срещаните прояви на проблеми и неразположения от този характер. Затова и изследователите търсят в проучванията си причините и начините да се справим с тях. Известни са проучвания, които показват връзка между цялостното качество на храненето и риска от депресия. Те са обобщени от Medical News Today. Едно от тях прави преглед на 21 изследвания в 10 държави. То установява, че здравословен хранителен режим, характеризиращ се с висок прием на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин, риба, нискомаслени млечни продукти и антиоксиданти, както и нисък прием на животински храни, е свързан с намален риск от депресия.
 
Същевременно, хранене по т.нар. западен стил, включващо висок прием на червени и преработени меса, рафинирани зърнени храни, сладкиши, млечни продукти с високо съдържание на мазнини, масло и картофи, както и нисък прием на плодове и зеленчуци, е свързана със значително увеличен риск от депресия.
 
Друго проучване установява подобни резултати при привържениците на средиземноморската диета. Оказва се, че при хората, които се хранят по този начин се наблюдава 32% по-малък риск от депресия.
 
Извършено е изследване също на хранителните навици на възрастни хора над 50 години. При него се установява връзка между по-високите нива на тревожност и хранителния режим с по-високо съдържание на наситени мазнини и добавени захари. Подобни са резултатите и при деца и тийнейджъри. Установена е връзка между високия прием на здравословни храни, като зехтин, риба, ядки, бобови растения, млечни продукти, плодове и зеленчуци, и намаления риск от депресия в тези възрасти.
 
Извършени са наблюдения и по отношение на храненето и лечението на депресивни състояния. В продължение на 12 седмици 67 лица с умерена или тежка депресия са получили диетични консултации или социална подкрепа в допълнение към своето лечение. При храненето те са наблягали на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, риба, зехтин, бобови растения и сурови ядки. Позволена е била консумацията на умерено количество червено месо и млечни продукти. В края на проучването участниците в тази група са показали значителни подобрения в симптомите на депресия.
 
Оказва се, че хранителните добавки също могат да окажат влияние върху психичното здраве. Учените са открили връзки между ниските нива на някои хранителни вещества, като фолиева киселина, магнезий, желязо, цинк и витамини В6, В12 и D, и влошаване на настроението, чувството на безпокойство и риска от депресия. Установено е, че добавките с омега-3 са ефективни при лечението на тревожност и депресия при възрастни. Експертите препоръчват да се набавят повечето от тези хранителни вещества чрез здравословна и разнообразна диета. 
TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Силвия Аризанова

Този уебсайт използва "бисквитки"