Плодолечението прилага заедно с дъщеря си
Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.
През 2006 г. Христина пристигнала при д-р Емилова по съвет на приятелка, получила отличен ефект от престоя си в медицинския център. Била повече скептична, отколкото уверена в добрите резултати, и имало защо да е недоверчива. Дълго време жената страдала от упорит запек. Случвало се да продължи 7-10 дни, и дори спирала да се храни с надежда да се отърси от мъчителния дискомфорт. Нищо не помагало.
От лекарката разбрала колко важно е да промени начина си на хранене и да направи определен брой процедури хидроколонтерапия. Христина не била от лакомниците със свръхтегло. Консумирала всякакви храни, без прекаляване, но и без внимание към комбинирането им. На всяко ядене задължително прибавяла и от любимото си сирене.
Д-р Емилова посъветвала след първата програма и захранването да се спре напълно сиренето, както и всякакви други млечни храни. Била уверена, че дискомфортът ще се преодолее, а с него и потенциалните опасности от сериозни увреждания, предизвикани от запека.
Първото 20-дневно гладуване в медицинския център и десет дни захранване дали надежда на Христина, че е открила своето място и начин за лечение. Чувствала се заредена и спокойна, имала сили да покорява върхове. И цели 15 години не е спирала да го прави. Това лято на двадесетия ден от гладуването е участвала в 6-часов планински поход. По време на програми е покорявала Мусала, Мальовица, качвала се е до Рилските езера.
Оказало се, че плодолечението спасило жената и от друго заболяване, с което официалната медицина не успяла да се справи. От ранна възраст Христина получавала херпеси поне по два пъти месечно. Болезнените възпаления обхващали устните, тъканите край тях и дори носните кухини. Броят им достигал до 50 и при поредна криза в болницата направили фотографии, като обяснили, че са за учебно помагало. За лечение прилагали безброй медикаменти, ударни дози витамини, определен вид ваксина. И въпреки това херпесите отново атакували, като изглеждало, че никога няма да отстъпят.
За щастие, те са вече в миналото, като неприятен спомен, но повече като доказателство, че плодове, чай и мед могат да правят чудеса, ако си стриктен и спазваш съветите на д-р Емилова. За наученото в медицинския център Христина може да разказва много и винаги го прави с благодарност и желание да насърчи още мнозина да следват изпитаните през годините препоръки на уникалната българска лекарка.
Христина се избавила с гладуването и от упорито безсъние, заради което сутрин ставала от леглото с умора и отпадналост. Истинското щастие е да си здрав и да си окрилен да споделяш постигнатото с много хора, които се лутат в търсене на път към здравето, споделя жената. Тя го е открила в своя подредена система- два пъти годишно прави 20-дневни гладувания със захранване по схема. Всеки понеделник е на чай и плодове, понякога това е менюто и почти за целия вторник.
В последните години Христина прави гладуването, докато е на работа в адвокатска кантора и отива в медицинския център за захранването. При него не бива да се допускат грешки заради изкушения от аромати или “задължителна” почерпка по някакъв повод във всекидневието, убедена е тя.
От 12 години не е консумирала месо. Хапва прясно уловена риба, но рядко. Още по-рядко си позволява малко количество сирене, което след коренната промяна в храненето не я изкушава.
Постиженията на Христина са впечатляващи, а най-важното сред тях е, че и дъщеря ѝ се е излекувала от упорити заболявания с плодове и чай. Била на 9 години, когато в медицинския център гладувала 5 дни под постоянно наблюдение. Преди това имала чести вирусни пневмонии и получавала херпеси като майка си. Близки хора опитвали да разубедят Христина да не прилага програмата на детето. Казвали ѝ, че ще му навреди и че и самата тя не бива да го прави, защото килограмите ѝ не са много. Но жената се доверявала на д-р Емилова и от дистанцията на времето е благодарна, че не се отказала от избрания път на здравословен живот.
На детето си не е натрапвала ограничения в храненето. По естествен път то избрало да ограничи животинските продукти и сега е здрава млада жена, убеден последовател на д-р Емилова. Менюто у дома е от големи сезонни салати, разнообразни бобови култури, булгур, щадящо обработени постни храни, ядки и много плодове. Сред любимите ястия са тези с червена леща, особено кюфтетата от нея. Христина приготвя често ядков таратор и различни супи. От кулинарното училище на Веселин Станков в медицинския център и от главния готвач Илия Илиев е научила много разнообразни рецепти и тънкости за лесно приготвяне.
Хлябът се меси вкъщи от различни пълнозърнести брашна. Бялото брашно, бялата захар и белия ориз са напълно забравени. Христина се шегува, че опитва торта един-два пъти в годината, и то по специален повод. Сладостите на трапезата са фурми, сушени сини сливи и други плодови вкусотии.
Фигурата на жената е като на състезателка от националния отбор по художествена гимнастика. Излъчва енергия и усмивката не слиза от лицето ѝ. В центъра преди години започнала занимания по йога и толкова ѝ харесало, че редовно я практикува и в София. Бих се лишила от всичко, но не и от посещенията при д-р Емилова, споделя Христина. Без да дойда поне веднъж в годината при нея, няма откъде да заредя батериите и ще загубя ориентир. С наученото от нея живея пълноценно, не боледувам и не приемам никакви лекарства. При леки простуди веднага прилагам рецептата на лекарката за топла смес от лимонов сок и мед. Действа безотказно и винаги напомня, че природата е дала безценни начини за лечение, а д-р Емилова ни ги разкрива от нейно име.
Рецепта на главен готвач Илия Илиев
Булгур със зеленчуци (1 порция)
Продукти: 50 г. булгур, по 30 г. целина (глава), морков, тиквичка, пиперка, стар лук, 100 г. пресен спанак, 3-4 стръка зелен лук, 1/2 скилидка чесън, 200 мл вода, по 1 щипка морска или хималайска сол, копър, чубрица и няколко листенца пресен босилек.
Приготовление: Зеленчуците се почистват и нарязват на ситно. Поставят се в подходящ съд, прибавят се булгурът и водата и се задушават, докато тя почти изври. Дръпва се от огъня и се слагат подправките. Консумира се по желание с лимонов сок и зехтин екстра върджин.