Христо Монов - бащата на убития студент Андрей Монов: Лозан Панов руши подмолно доверието в съдебната система

Ако възобновят процеса срещу Полфрийман, нека той поне за една нощ се върне в затвора, каза Монов

85% от социопатите убиват отново

„Има една група хора, които се явяват представители на т. нар. глобализъм, неолиберализъм. Лозан Панов е типичният представител на това овладяване на държавността от чужди на България интереси... Той разрушава подмолно доверието в съдебната власт... Колкото по-рано този човек напусне този пост, толкова по-добре за всички”. Това заяви психологът Христо Монов, баща на студента Андрей Монов, убит през 2007 г. от австралиеца Джок Полфрийман.

След като бави с месеци решението, преди дни Върховният касационен съд (ВКС) обяви, че отхвърля искането на главния прокурор Сотир Цацаров да се възобнови процесът за условното предсрочно освобождаване на убиец от затвора. Миналата есен Полфрийман бе пуснат на свобода преди да е излежал още 6 години и близо 7 месеца от 20-годишната си присъда. Скандалното решение взе тричленен състав на Софийския апелативен съд с председател Калин Калпакчиев и докладчик по делото - Весислава Иванова. Двамата са свързани пряко с Българския хелзинкски комитет (БХК). Калпакчиев е бил предлаган и награждаван два пъти за Човек на годината от БХК, а Иванова писала техен годишен доклад за 2016 г. Затова и съставът е приел за чиста монета добарата характеристика на убиеца, дадена от БХК, а е отхвърлили тази на затворническата администрация, че той не се е поправил.

„Това решение е взето с ясното съзнание, че става дума за чужденец, който ще замине извън страната и през следващите 6 години спрямо него не могат да се приложат пробационните мерки за освободените предсрочно и условно. Дефакто съставът на САС си е присвоил правата на президента да помилва един осъден”, смята Христо Монов. Като специалист психолог той посочи, че Полфрийман е социопат, а изследване на писхиатричната асоциация в САЩ сочи, че 85% от този тип престъпници убиват отново след излизането им от затвора.

Днес с цялата си наглост Полфриамън обяви, че има внесено искане до главния прокурор за възобновяване на делото му за убийството през 2007 г. „Нямам нищо против да се възобнови делото и Полфрийман да се върне поне за една нощ в затвора. Там ще му се зарадват”, коментира почерненият баща.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"