Хунтата в Нигер обяви, че Франция се готви да я нападне

Нигерската военна хунта, която завзе властта в страната през миналата седмица и извърши преврат срещу демократично избрания президент Мохамед Базум, заяви днес, че сваленото правителство е разрешило на Франция да извърши удари по президентството, за да се опита да освободи досегашния държавен глава, съобщи БТА.

Военната хунта, която от сряда държи Базум в президентския дворец, неведнъж вече предупреди срещу чуждестранните опити за спасяването му, като отбелязва, че това ще доведе до кръвопролитие и хаос.

Коментарите на военните бяха направени от полковник Амаду Абрамане, един от участниците в преврата, по държавната телевизия. Той заяви, че разрешението за намесата на Франция е било одобрено от министъра на външните работи на Нигер Хасуми Масуду, изпълняващ функциите на министър-председател.

Франция осъди преврата и призова Базум да бъде възстановен на поста си, но не обяви намерение да се намесва с военна сила. 

Държавният преврат в Нигер последва превратите в съседните Мали и Буркина Фасо, като всички те бяха извършени на фона на вълна от антифренски настроения, отбелязва Ройтерс.

От десетилетие Франция разполага с войски в региона, които помагат в борбата срещу ислямистките бунтовници. Въпреки това някои местни жители заявяват, че искат бившият колониален владетел да спре да се намесва в делата на страната им.

Нигер е ключов съюзник на Запада в операциите срещу бунтовниците, свързани с Ал Каида и Ислямска държава, в полупустинния регион Сахел в Северна Африка. Има обаче опасения, че превратът може да отвори вратите за по-голямо руско влияние в региона, както и да позволи на бунтовниците да разпространят идеите си.

Вчера поддръжници на хунтата изгориха френски знамена и нападнаха френското посолство в нигерийската столица Ниамей, като полицията бе принудена да използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че всяко нападение срещу френските интереси в Нигер ще бъде посрещнато с "бърз и безкомпромисен отговор".

Икономическата общност на западноафриканските държави – главният регионален блок на Западна Африка - наложи санкции и заяви, че може да разреши използването на сила, ако превратаджиите в Нигер не върнат на власт сваления президент Мохамед Базум в рамките на една седмица.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"