Хусите се съгласиха на временно примирие, за да бъде изтеглен гръцкият петролен танкер

Йеменската групировка хуси се съгласи на временно примирие, за да могат кораби влекачи и спасителни плавателни съдове да достигнат до плаващия под гръцки флаг повреден петролен танкер в Червено море Sounion, съобщи мисията на Техеран в Обединените нации в Ню Йорк, цитирана от Reuters.

Танкерът Sounion превозва 150 000 тона, или 1 милион барела, суров петрол и представлява опасност за околната среда , казаха служители на корабоплаването. Всеки разлив има потенциала да бъде сред най-големите от кораб в историята.

"Няколко страни се обърнаха към "Ансараллах" (хусите) с искане за временно спиране на огъня, за да могат в зоната на инцидента да влязат влекачи и спасителни кораби", посочи иранската мисия в ООН. "Като взе предвид хуманитарните и екологичните съображения, "Ансараллах" се съгласи с искането."

Sounion беше подложен на обстрел при атака миналата седмица край йеменския пристанищен град Ходейда. Плавателният съд продължава да гори в Червено море и изглежда от корпуса му е започнал да изтича нефт, заяви във вторник говорител на Пентагона.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"