Хърватия е в Шенген, ние не (обзор)

След остра опозиция на Австрия

София е член на ЕС 6 години преди Загреб

Хърватия ще се присъедини към Шенгенското пространство в началото на 2023 г., докато България и Румъния ще чакат следващо решение на Съвета на ЕС. Това обяви Европейският съюз в четвъртък, след заседание на съвета на вътрешните министри на държавите членки, предадоха световните агенции.

“Шенгенското пространство се разраства за първи път от повече от десетилетие”, обяви в официално съобщение правителството на чешката република, която е ротационен председател на ЕС.

Австрия блокира присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона, докато Холандия подкрепи кандидатурата на Румъния, но се противопостави на българската.

Хърватия обаче получи единодушна подкрепа и ще се присъедини към Шенгенското пространство от януари 2023 г.

Румъния и България “изпълняват всички изисквания. Те чакаха дълго време. Гражданите на България и Румъния заслужават да бъдат изцяло част от Шенгенското пространство”, каза след срещата еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Отрицателното заключение, което беше широко очаквано, представлява болезнено политическо поражение както за Румъния, така и за България, които се присъединиха към Европейския съюз шест години преди Хърватия, посочва “Евронюз”.

Европейската комисия, която отговаря за оценката на кандидатите за Шенген, заяви, че двете страни са готови да станат част от зоната още през 2011 г.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"