Хю Джакман - Пак е върколак

Австралийският алфа-мъжкар Хю Джакман е централна екранна атракция в кината у нас и по света с ролята си в най-очаквания летен филм - „Дедпул и Върколака“, който тръгва премиерно днес. Джакман се завръща в образа на комиксовия супергерой Върколака след като уж приключи с него в по-драматичния жанров представител „Логан“ преди години. Но сега цялата индустрия се надява, че „Дедпул и Върколака“ ще успее да върне зрителите в кината и това да даде лъч надежда по време на една от най-катастрофалните кризи за комерсиалното кино.

Но Джакман не се задоволява само с образа на Върколака. Той ще играе още Апостол Павел в нов библейски едноименен епос и поема главната роля в историческото зрелище „Смъртта на Робин Худ“.

Явно залага на разнообразието. Днес той е един от най-разпознаваемите австралийци. Хю е най-малкото от пет деца в семейство на английски преселници в „долната земя“. Те заминават за далечния континент-държава с първите си три деца по имиграционна кампания, позволяваща на хората от кралството да се преселят в Австралия само срещу 10 британски лири. Всичко останало се плаща от държавата. В Сидни се ражда четвъртото им дете и през 1968 г. – петото, Хю.

Когато той е на 8 години, родителите му се развеждат и майката Грейс Макнийл се връща в Англия, оставяйки децата на грижите на баща им. Той работи като счетоводител и никак не му е лесно да се справя с многобройната челяд. Работи денонощно, за да осигури добро образование на децата си. Самият той е завършил Кеймбридж. От него те получават и религиозно възпитание. Когато Хю е на 12, родителите му правят повторен опит да живеят заедно, но и той се оказва неуспешен. Майката пак си заминава, взимайки със себе си двете дъщери Соня и Зоуи. В Англия тя се омъжва и ражда още едно момиче.

Тази нестабилност в семейството разбива сърцето на Хю и оставя траен отпечатък върху по-нататъшното му поведение. Той страда от изблици на гняв, които компенсира с игра на ръгби. Играе и баскетбол, дори е капитан на училищния отбор. Това му увлечение е разбираемо – актьорът е висок 1,90 м.

След училище Джакман следва журналистика в Технологичния университет в Сидни, където се дипломира като бакалавър, но още докато учи, разбира, че иска да бъде актьор и се записва на театрални курсове през 1991 г. Докато е студент, заработва като клоун на детски партита. Твърди, че това са най-трудните 50 долара, изкарани в живота му, защото не знаел никакви трикове, с които да забавлява хлапетата. Днес се смята, че състоянието на актьора възлиза на 150 млн. долара.

Той завършва престижната академия за сценични изкуства в Пърт през 1994 г. От тази година започва активно да се снима в австралийски телевизионни сериали. Дебютът му е в „Корели“, където се среща с бъдещата си съпруга Дебора-Лий. През 1999 г. Хю Джакман дебютира в голямото кино, в романтичния филм Paperback Hero. Играе и в мюзикълите „Сънсет булевард“, „Красавицата и Звяра“, „Оклахома“. Обявен е от пресата за най-популярния актьор в Австралия.

През 2000 г. идва неговият звезден час – режисьорът и продуцент Брайън Сингър го избира за ролята на Върколака в супергеройската поредица „Х-Мен“. На следващата година излиза "Някой като теб" с Ашли Джъд, Мариса Томей и др. Същата година е премиерата и на "Парола: Риба-меч" с Джон Траволта, Хали Бери, Вини Джоунс. В края на годината по кината тръгва "Кейт и Леополд" с Мег Райън.

Наистина лавина от звездни премиери, които налагат името на Хю Джакман и в Холивуд. През 2003 г. излиза "X2", а година по-късно е премиерата на "Ван Хелсинг" с Кейт Бекинсейл. През 2006 г. Джакман отново се превръща във Върколака в "X-Мен: Последният сблъсък". Следващата му филмова поява е отново през 2006 г. в "Сензация" на Уди Алън, със Скарлет Йохансон. Същата година по кината тръгват "Изворът на живота" на Дарън Аронофски, с Рейчъл Уайз, и "Престиж" на Кристофър Нолан, с Крисчън Бейл, Майкъл Кейн, Скарлет Йохансон, Дейвид Бауи. Удивителна работоспособност!

През 2008 г. излиза "Измама" с Юън Макгрегър и Мишел Уилямс, а в края на годината - приключенският "Австралия" с Никол Кидман. Следват "Х-Мен Началото: Върколак" (2009), "Жива стомана" (2011), "Клетниците" (2012) и "Върколакът" (2013). През 2013 г. Хю Джакман получава за първи път в кариерата си номинация за „Оскар“ за ролята на Жан Валжан в „Клетниците“. Той получава и номинации за БАФТА, „Сателит“ и „Сатурн“ за най-добър актьор, но грабва единствено „Златен глобус“.

 

Знае, че му помогнах много

Винаги е удоволствие, когато трябва да срещна Хю Джакман на снимачната площадка. Но и не само – ние сме много добри приятели от години, той е един от най-близките ми хора. Чувал съм го да казва, че много съм помогнал за кариерата му, защото именно аз го препоръчах да една от най-емблематичните му роли във „Върколакът“. Но най-важното нещо го направи той и доказа, че е голям актьор. Бях сигурен, че ще се справи блестящо и не сгреших.

Актьорът Ръсел Кроу

 

Раздялата не беше лесна

Бяхме благословени да споделим почти три десетилетия заедно като съпруг и съпруга в един прекрасен и любвеобилен брак. Нашето приключение се променя сега и решихме, че е време да продължим нашето лично израстване поотделно. Не беше никак лесно да направим тази крака, обмисляхме я дълго, не е нещо спонтанно. Запазвам уважението си към Хю, създадохме прекрасно семейство и това осмисли нашите животи.

Бившата му съпруга - актрисата Дебора-Лий Фърнес

 

Говорим си за истинския живот

Аз, Райън Рейнолдс и Хю Джакман сме най-добри приятели и това стана благодарение на Хю. С него се срещнахме след като го режисирах във филма „Жива стомана“ през 2011-та година. Спомням си ясно как каза: „Аз съм приятел с този човек Райън Рейнолдс, и ако някога се срещнете, вие никога няма да спрете да работите отново заедно." И така стана - мъжете не сме склонни да създаваме много приятели. Но Хю и Райън са двете момчета, с които говоря за истинския живот. Събираме се като момчета, като съпрузи и бащи.  

Режисьорът Шон Леви

Призовава да се пазим от слънцето

През 2013 г. откриват образувание върху носа на актьора. Отначало той не му обръща внимание, още повече, че по това време е зает със снимките на поредния филм от поредицата „Х-Мен“. Оказва се, че актьорът е развил базоцелуларен карцином – най-разпространеният кожен тумор, засягащ предимно зоните, които са изложени на слънце. За щастие този вид рак не метастазира като останалите, т.е. не засяга други органи и системи. В много от случаите обаче се появява рецидив. Той призовава последователите си да се грижат за своето здраве, да се пазят от лъчите на слънцето и да използват редовно слънцезащитен крем.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"