Цанко Цанков: В днешно време спортът остана едно от малкото нещо, които ни съединяват и обединяват като българи

Видин посрещна с аплодисменти  плувецът маратонец плувал 108 км в Дунав без прекъсване

Световният, европейски и национален рекордьор Цанко Цанков  на 6 септември успя да постигне нов рекорд - плува 108 километра и 250 метра в река Дунав без прекъсване за 18 часа, 12 минути и 32 секунди. 

Стартира във водите на Дунав в 03:17 часа на 6 септември в района на Бонония Естейд, до Видин, при речен километър 711, финишира в 21:31 часа край Козлодуй, където бе посрещнат като герой. 

Състезателят  по време на плуването нямаше право да ползва неопренов костюм и да почива върху плавателен съд. Плуването се осъществи по правилата на Световната федерация в открити води – WOWSA, със съдия на водещата лодка през цялото време, съобщи треньорът му Николай Маринов.

В този участък на долен Дунав скорост на течението  е  от 0,5 – 1 m/sec, а температурата на водата според официалния сайт на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“  по време на плуването е била  между 25 -26,8 градуса.
Днес 7 септември плувецът и неговия екип се включиха в проявите на 5-то издание на международния фолклорен фестивал „Синият Дунав“ във Видин. Те бяха приветствани на открита сцена  на художествената галерия „Никола Петров“ в дунавския град от видинчани и участниците във фестивала.

Заместник кметът на община Видин Борислава Борисова награди Цанко Цанков и неговия треньор Николай Илиев с грамота и почетен плакет на общината.

Цанко Цанков сподели, че е щастлив и горд, че рекордът е поставен точна в Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия и е финиширал на кораба „Радецки“. Той каза още „ че в днешно време спорта остана едно от малкото нещо, които ни съединяват и обединяват като българи. Благодаря Ви за подкрепата и се радвам, че съм тук и сред Вас“.

Плувецът обяви, че се включва в инициативата на Лайънс клуб „Дунавски братя“, кандидатстваща за рекорд на Гинес, за най-дългото послание за мир на планетата. Той се подписа на специален винилов отрязък за послания и където написа „Мирът е най-голямата надежда за човечеството!

До момента в инициативата са се включили хиляди граждани  от цяла България, те са отправили и записали своите послания на близо 1000 метра винилови отрязъци. Инициативата ще продължи и през 2025 година, съобщи Мартин Петров от  Лайънс клуб „Дунавски братя“, който със свой екип бе една от съпътстващите лодки „Вероника 1“ по време на поставянето на рекорда от Цанко Цанков за най-дълго плуване-108 км в Дунав без прекъсване. В дългогодишната история на организираното плуване по Дунав до сега нямаше  официално документирано подобно постижение от плувец.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"