Цанко Цанков: Преплуването на 108 км в р. Дунав беше най-трудното плуване в моя живот

Пореден нов световен рекорд на българския плувец Цанков Цанков. Бургазлията преплува 108 км по р. Дунав. Постижението му беше признато от световната федерация. От родния си град Бургас Цанков коментира пред БНТ:  „Преплуването на 108 км в р. Дунав беше най-трудното плуване в моя живот. Повече от 18 часа във водите на р. Дунав. Изключително трудно предизвикателство. Стартът беше даден в 3:17 часа през нощта. Имах дълги часове плуване при абсолютно пълна тъмнина. Горд съм, че успях да го завърша навръх националния ни празник Съединението на България. По пътя се срещнах с редица трудности и тежки физиологични кризи, но в крайна сметка успях да ги преодолея“, коментира Цанков.

Той сподели и подробности за нощното плуване и трудностите, пред които се е изправил.

„Моите очила са предназначени за плуване през деня. Те са огледални, затъмнени и малко след старта на плувния маратон се замъгляват. Нямах почти никакъв визуален контакт с придружаващата ме лодка. Не бях осветен по никакъв начин и лодката се отдалечаваше на доста голямо разстояние. Ориентацията ми беше много трудна в първите часове на плуване“, каза Цанков.

Плувецът сподели също, че е бил допълнително затруднен от спадналото ниво на р. Дунав. „Очакванията ми бяха, че ще успея да измина разстоянието от 108 км за значително по-бързо време, но още предния ден установихме, че течението на водата е много слабо, поради ниското ниво на р. Дунав в момента. Затова трябваше да премина цялото разстояние с големи усилия от моя страна“, разкри Цанков.

Той коментира и с какво се различава плуването в река с останалите водни басейни.

„Речната вода е сладка и с много по-висока плътност. Плувецът има по-лоша плаваемост във водата и трябва да се полагат по-големи усилия при плуването в сладка вода. В океаните, например, солената вода издига плувеца нагоре. Тя е с по-ниска плътност, но пък има своите други особености. Плуването в река и океан имат своите индивидуални специфики“, коментира Цанков.

Бургазлията коментира и как протича подготовката му за подобно огромно постижение. „Тренирам ежедневно в родния ми град Бургас и в град Царево в открити води. Тренирам около 4 часа всеки ден“, разкри Цанков.

Плувецът сподели и каква е следващата цел пред него.

„През ноември с моя екип отиваме към протока Молокай в САЩ. Един от най-трудните маратони в света с дистанция около 60 км. Плува се в Тихия океан, между два от хавайските острови“, каза Цанков.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"