Цачева: Предложихме още 5% увеличение на надзирателите, но те отказаха

Финансовият министър (Владислав Горанов - бел.ред.) предложи 5% увеличение над вече получените 5%, което аритметично прави повече от 10%, тъй като се наслагва и предходното увеличение, но синдикатите отказаха. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос за подобряването на условията на труд и кадровата обезпеченост в местата за лишаване от свобода и в ГД „Охрана“.

„Те настояват за 20% увеличение. Пред тях и пред вас казвам, че през настоящата 2018 година няма такъв процент увеличение и в системата на МВР“, заяви Цачева пред депутатите.

Тя припомни, че по повод заявените протести на надзирателите е проведена среща с финансовия министър, който подробно е обяснил на ръководствата на синдикатите какви са възможностите на бюджета за тази година.

„Във връзка с новата бюджетна рамка за 2019-2021 година съм заявила до министъра на финансите допълнителни щатни бройки, които са необходими и с осигурено финансиране. Така че да има по-голям баланс между лице, което упражнява надзор и числеността на осъдените в съответното място“, каза още Цачева.

По думите й, към момента има по-малко от 30 незаети места, които не са заети, тъй като голяма част от тях са в процедура по обжалване“, посочи Цецка Цачева. „Част от лицата, които печелят конкурсите и се назначат - се отказват след месец-два работа, тъй като трудът е изключително тежък“, каза още тя.

Следващият протест на служителите в затворите ще бъде на 10 март.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"