Цветан Цветанов: Част от средствата, събрани от нарушителите на пътя, ще се дават на общините

Парите от глобите ще се влагат в нови камери

Част от средствата, събрани от нарушителите на Закона за движение по пътищата, да се разпределят между общините и да се влагат в нови камери, които да се поставят в урбанизираните зони в страната. Това е една от промените, които предлагат да бъдат включени в новия закон, който ще влезе в сила от 1 януари идната година. Това съобщи във Велико Търново председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той допълни, че става въпрос за средствата, които се събират в т.нар. Фонд „Пътна безопасност“. В него влизат 50 % от глобите, останалите са за републиканския бюджет. В момента във фонда има около 60 млн. лева,които ще се разпределят по сега действащото законодателство.

„Идеята ни е част от парите във Фонда да отиват за общините, за поставяне на камери в урбанизираната зона. Това е важно, защото кметовете имат своята политика за сигурността, за намаляване на жертвите и тежките ПТП и когато имат възможност да разполагат с този ресурс, да инвестират и да поставят нови камери там, където има необходимост, нещата ще се подобрят“, категоричен е Цветанов.

Той изтъкна, че местната власт, която настоява на общините да се дават 50 % от събраните глоби, е най-добре запозната с ежедневните оплаквания и най-критичните участъци в населените места, което ще спомогне допълнително.

Очаква се и внасянето на още една законодателна промяна, която да касае осигуряването на макар и минимални средства за кметовете на малки населени места, за да се избегне проблемът с непропорционалното разпределение на общинските бюджети.

„По този начин, когато всеки управник разполага с определена сума от 5000-10 000 лева, той ще може да си върши работата много по-ефикасно“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов обясни, че за сега не се предвижда промяна в Изборния закон, чрез която да отпадне прагът от 350 души в населените места, имащи право да си избират сами кмет.

Над 40 души посетиха приемната на Цветан Цветанов в понеделник в старата столица.

„Една от темите беше за Великотърновския университет и по-специално Факултетът по политология. Според матрицата, която в момента се прилага, ще бъдат намалени бройките в цялата страна и в тази връзка представители на Катедрата поискаха среща. Веднага разговарях с министъра на образованието Красимир Вълчев, който пое ангажимент в началото на юни да се срещне с тях, като и с другите катедри. Той успокои, че няма да има закриване на катедрите, а ще се работи за оптимизация на бройките. За да бъдат приемани единствено хора, които след това ще могат да се реализират“, обясни Цветанов.

Той допълни, че друга тема, която вълнува хората от региона е дали Домът за медикосоциални грижи за деца в град Дебелец ще продължи да функционира, след като приключи процеса на дейнституционализация. Идеята е в областта да не се открива нов център, както ще предвижда закона, а този да изземе неговите функции. Не са липсвали и лични въпроси, за част от които Цветанов е поел ангажимент за допълнителна проверка в съответните институции.

Ще се потърси и начин за справяне с частния инвеститор, който управлява автогарата в Горна Оряховица и това създава известни неудобства на пътуващите. Цветан Цветанов се срещна и походниците за Ботевите дни, като през настоящата година двете групи получават финансова подкрепа от народния представител в размер на около 2000 лева. Общо над 100 младежи участват в инициативата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"